вероучението

Аз съм за вероучението. Изучаването на религията, вярата и суеверията има своето място до историята, философията и етнологията. Те са твърде тясно свързани. Имат общи корени. И всичките подлежат на тълкуване.

Освен това, тъй като смятам, че религията може да бъде изключително опасен инструмент, съм на мнение, че е най-добре да я опознаем, за да можем да се предпазим от вредите, които би могла да ни нанесе.

Затова съм убеден, че мястото й е в училище. Н0 в онзи момент, в който учениците вече могат да размишляват сами за себе си, критически. И трябва да бъде разглеждана безпристрастно. Трудно, а?

Know your enemy!

(хрумна ми, щото четох една статия)

8 Replies to “вероучението”

  1. Muiiio, Дефинирай “вероучение” и обясни коя религия и с какво “може да бъде опасен инструмент”?

    Обясни, моля те, как този “опасен инструмент” трябва да се преподава на децата в училище и от кого?

    Благодаря! 🙂

  2. Смятам, че има смисъл да се преподават корените и развитието на религиите, доколкото може да се каже, че са ни известни. Аналитично. По-скоро като под-предмет на философията, етиката, историята, литературата, етнографията и т.н. Това вероятно би била много трудна интеграция на този “предмет”.

    Идеята ми е, че е добре да знаем откъде произлизат и защо съществуват тези системи от вярвания (дори психологически погледнато), да проследим доколкото можем историята им и развитието им.

    Смятам, че религията може да бъде опасна, когато вярващ сляпо се води по нечии думи, под религиозен претекст. Това вероятно е твърде опростено обяснение и не взима предвид редица други фактори, но все пак мисля, че разбираш какво имам предвид.

    Разбира се, проблем е, че реално никъде няма обективна информация, стопроцентова истина и т.н. Затова мисля, че трябва да може да бъде разгледана от максимално много ъгли.

    От кого – е те ТУЙ е още по-големият проблем. Това, което е в моята глава е Идеалният Случай. Ама в реалност…

    Та може би трябва да се поправя – ЩЕ МИ СЕ да МОЖЕ да бъде изучавана МАКСИМАЛНО обективно, непредубедено, без да се водят учениците към определени идеи.

    Както казах и в поста,
    Трудно, а?

  3. Още по-трудно, като се има предвид един въпрос, който ми биде зададен преди малко:

    “Коя религия имаш предвид? Всичките?”

  4. Аз съм за изучаване на сравнителна митология. ‘Щото всички религии влизат под определението 😉

  5. Благодаря за отговора!

    Мненията ни съвпадат до там, че светските (държавни) училища трябва да са свободни от всякаква идеология, особено от религиозна. Индоктринираното преподаване на една или друга религия е в нарушение на секуларния характер на българската държава.

    Религия (в смисъла на индоктринирано обучение в дадена вяра) може и трябва да е обект на дейност на самите вероизповедания.

    От там нататък, разговорът, ако ти е интересен, може да се пренесе към добродетелите, които всяка истинска вяра възпитава… 🙂

  6. “Н0 в онзи момент, в който учениците вече могат да размишляват сами за себе си, критически.” – с това изискване обезмисли изцяло каквато и да е дискусия по въпроса. Няма такъв момент 🙂

    Освен това всичко, което си написал, е съотносимо към доста широк кърг от учебни предмети, които вече се изучават и срещу изучаването на които очевидно нямаш нищо против. Двоен стандард му се казва на това. Да не съм голословен – Българска (и чуждестранна) литература (това как “оформя” светогледа предполагам няма спор), Биология – в частта си за еволюционизма (предлага се една единствена “правилна” гледна точка и толкова), Философията пък да не я зачекваме – там за какво индоктриниране става дума, Историята – огромна част от общата история (първобитни хора, ала-бала) и конкретно от българската (произход, държавотворчетво етс)е толкова спорна и недоказана, поне точно толкова колкото и описаното в Библията… но се индоктринира… без право на запознаване с някаква алтернативна позиция и право на информиран избор.

    Има над какво да се мисли… обаче религията е най-големия трън в очите и най-големия проблем на обществото и образованието 🙂 Особено за общество с поговорки от сорта “Вържи попа, да е мирно селото” защото “Да би мирно седяло, не би чудо видяло” и “Преклонена гравица сабя не я сече”…

    🙂

  7. @yradunchev – Усетих се аз, че го има и това, но реших да не го споменавам… 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.