постно бабино бровни

Бровнито с крем от банан и фъстъчено масло

Бровнито с крем от банан и фъстъчено масло

“Постно” може да се чете и vegan за по-чувствителните. Бабино, а не бабешко. Означава, че оригиналната рецепта дойде от едната ми баба, след което я хванах и малко ѝ извих ръчичките. На рецептата, това, не на баба ми.

Получи се нелошо нещо – аз опитах малко, но реакцията на онези, които все пак опитаха останалото е най-показателна. И ме радва.

Продукти:

– 1чч конфитюр (може и повече, даже може 2чч, аз ползвах вишнев)
– 1чч олио (ползвах орехово)
– 1чч захар (ползвах кокосова и кафява, но може каквато и да е)
– 3чч брашно
– 4сл какао
– 1 бакпулвер
– 1-2 шепи едро натрошени ядки (аз ползвах бадеми, може и повече)
– 2 банана
– 200-300гр фъстъчено масло
– 1чч пудра захар
– 1-2чл сол

Приготовление:

Експериментално "бабино бровни" с вишни и бадеми

Експериментално “бабино бровни” с вишни и бадеми

Бананите, фъстъченото масло, пудрата захар и солта се смачкват и омешват заедно, защото това е кремът за върху браунито бровнито.

Останалите продукти се смесват хубаво заедно. В зависимост от чашите, които ползвате (баба ми им вика “канчета”, а нейните канчета явно са малко по-малки от моите чаши), може тестото да се получи твърде гъсто. Ако стане така – сипвайте му вода и разбърквайте, докато сместа не заприлича на Нутела в топла стая. More or less.

Изсипете сместа в тава, достатъчно голяма, че сместа да е около 2-3см дълбока. И 4см не са драма. Всъщност и повече не е страшно – така или иначе, тестото отвътре трябва да остане поне леко глетаво.

Печете около час на 165-175С. За наша обща радост, тоя сладкиш носи на импровизации. Когато е готов, изважате от фурната и оставяте да се охлади. Когато е съвсем охладен, намазвате го с крема и оставяте да пренощува на хладно.

бровни

Когато е готов, връчвате го на някого, на когото сте обещали сладкиш преди поне година (клик върху снимката!)

Ако решите, че все пак бровнито е станало твърде дълбоко, защото сте имали прекалено малка тавичка за количеството смес, можете да разрежете блата хоризонтално и така да получите 2 по-тънки блата. Няма лошо! 🙂

Да ви е сладко!

Коментирай

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Като директен (и много доволен от този факт) потърпевш от “бровнито” мога да кажа само едно: разкошно! В продължение на 20 минути една дузина женки, обявиха тържествено, че са на диета, ама от другия понеделник и щастливо мляскаха и хълцаха. Съжалявам само, че Muiiio не беше наоколо, за да обере заслужените овациЙ.
  Единственият ми ремарк е само, че може и и една идея по-малко захар, че за някои вкусове с посоченото количество може би става прекалено сладко… Но на мен ми беше таман!
  Още веднъж хиляди благодарности на автора…

 2. Ще пробвам 🙂
  Муйо, я кажи колко мл ти е мярката-чаша, диаметър на тавата и на тебе каква дебелина ти се получи при тези параметри.

 3. Чашата ми е две шепи, тавата – педя и половина 😀

  Иначе към 240мл са моите чаши (на баба ми са по-малки), а рингът наистина не знам колко е, някакъв стандартен размер, но в момента е у@VSchwarz 🙂 В него се получиха около 4см дебелина. Препоръчвам по-големшка тавичка.