постно бабино бровни

Бровнито с крем от банан и фъстъчено масло
Бровнито с крем от банан и фъстъчено масло

“Постно” може да се чете и vegan за по-чувствителните. Бабино, а не бабешко. Означава, че оригиналната рецепта дойде от едната ми баба, след което я хванах и малко ѝ извих ръчичките. На рецептата, това, не на баба ми.

Получи се нелошо нещо – аз опитах малко, но реакцията на онези, които все пак опитаха останалото е най-показателна. И ме радва.

Продукти:

– 1чч конфитюр (може и повече, даже може 2чч, аз ползвах вишнев)
– 1чч олио (ползвах орехово)
– 1чч захар (ползвах кокосова и кафява, но може каквато и да е)
– 3чч брашно
– 4сл какао
– 1 бакпулвер
– 1-2 шепи едро натрошени ядки (аз ползвах бадеми, може и повече)
– 2 банана
– 200-300гр фъстъчено масло
– 1чч пудра захар
– 1-2чл сол

Приготовление:

Експериментално "бабино бровни" с вишни и бадеми
Експериментално “бабино бровни” с вишни и бадеми

Бананите, фъстъченото масло, пудрата захар и солта се смачкват и омешват заедно, защото това е кремът за върху браунито бровнито.

Останалите продукти се смесват хубаво заедно. В зависимост от чашите, които ползвате (баба ми им вика “канчета”, а нейните канчета явно са малко по-малки от моите чаши), може тестото да се получи твърде гъсто. Ако стане така – сипвайте му вода и разбърквайте, докато сместа не заприлича на Нутела в топла стая. More or less.

Изсипете сместа в тава, достатъчно голяма, че сместа да е около 2-3см дълбока. И 4см не са драма. Всъщност и повече не е страшно – така или иначе, тестото отвътре трябва да остане поне леко глетаво.

Печете около час на 165-175С. За наша обща радост, тоя сладкиш носи на импровизации. Когато е готов, изважате от фурната и оставяте да се охлади. Когато е съвсем охладен, намазвате го с крема и оставяте да пренощува на хладно.

бровни

Когато е готов, връчвате го на някого, на когото сте обещали сладкиш преди поне година (клик върху снимката!)

Ако решите, че все пак бровнито е станало твърде дълбоко, защото сте имали прекалено малка тавичка за количеството смес, можете да разрежете блата хоризонтално и така да получите 2 по-тънки блата. Няма лошо! 🙂

Да ви е сладко!

4 Replies to “постно бабино бровни”

 1. Като директен (и много доволен от този факт) потърпевш от “бровнито” мога да кажа само едно: разкошно! В продължение на 20 минути една дузина женки, обявиха тържествено, че са на диета, ама от другия понеделник и щастливо мляскаха и хълцаха. Съжалявам само, че Muiiio не беше наоколо, за да обере заслужените овациЙ.
  Единственият ми ремарк е само, че може и и една идея по-малко захар, че за някои вкусове с посоченото количество може би става прекалено сладко… Но на мен ми беше таман!
  Още веднъж хиляди благодарности на автора…

 2. Ще пробвам 🙂
  Муйо, я кажи колко мл ти е мярката-чаша, диаметър на тавата и на тебе каква дебелина ти се получи при тези параметри.

 3. Чашата ми е две шепи, тавата – педя и половина 😀

  Иначе към 240мл са моите чаши (на баба ми са по-малки), а рингът наистина не знам колко е, някакъв стандартен размер, но в момента е у@VSchwarz 🙂 В него се получиха около 4см дебелина. Препоръчвам по-големшка тавичка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.