фалшименти-малшименти

Гледах по телевизора новините. Казаха, че били хванали примерно 15.000 чифта фалшиви маратонки. После ги нарязали и ги изхвърлили на бунището. Дори показаха как едни чичковци ги кълцат с макетни ножчета. Ако пуснат репортажа в сайта на ьTV, ще дам и линк.

Коментаторът каза, че маратонките били качествени фалшификати на известна американска марка. Ясно, Найкита са били. Ама са били качествени фалшификати!

Тогава защо ги унищожавате, бе? Защо ги изхвърляте на сметището?

Толкова ли не може да се организира някаква простичка схема на полицейски магазини за продажба на конфискувани стоки? Хем и някакъв приход ще реализирате.

Същото и със смотаните незаконни постройки. Ако сега си строя къщурката и подам документи – ще мога да я узаконя. Ако е такава ситуацията, вместо да бутат къщите, може да направят друго – да наложат много висока ежегодна глоба на собственика (данък незаконност?). Да си я е узаконил навреме. А на евентуален купувач на незаконната постройка – още по-високи данъци. Все пак този модел действа в разни други държави. Респективно, ако се окаже, че дори и при спазени процедури тази къща би била неузаконима – тогава може би все пак да се бута.

Но да се оптимизират тия неща, а не първосигнално да се унищожава всичко – показно нарицание. Тъпо е, неефективно е и не вкарва никакви допълнителни пари в държавата.

– – – –

Ето един линк към статия в Днес.бг

7 Replies to “фалшименти-малшименти”

  1. Първото май не е възможно от правна гледна точка, но второто, виж, е отлична идея! 😉

  2. @Иван – Защо да е невъзможно? Освен това, както знаем, няма невъзможни неща. Еле па в БГ 😉

  3. Самата необходимост да се уредят тия неща чрез писане и гласуване на нови закони ги обрича. Те хората в парламента никак не искат да мислят, изготвят или одобряват закони.

  4. Първото наистина не е възможно. В този случай държавата става търговец със стоки-менте… Виж преспокойно можеха да ги дадат на домове за възрастни хора, деца, както и из програмите за социално подпомагане.

  5. Мдам, Владо ме изпревари с идеята, че малко ли домове за сираци/възрастни хора има? Дай ги да си ги носят, поне малко добро да направят.

  6. то по принцип има магазини за конфискувани стоки. но тук нали става въпрос за фалшификати… според фирмата-производител естествено е по-добре хората да ходят боси отколкото с менте нa техни стоки … sad world

  7. В България облагат с ДДС хранителните стоки, които магазините искат да даряват..Поредната умност, с която се гордее финмина в оставка хер Флик. Просто ме е гнус, какво да си говорим.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.