IAB Forum hit & miss

Днес се проведе IAB Forum – “Форумът на дигиталната индустрия”. Беше интересно, обсъдиха се полезни и интересни теми, присъстваха много хора от бранша. Като цяло останах доволен.

С едно голямо “НО”.

В следобедната част на форума се проведоха няколко дискусионни панела, сред които най-голямо впечатление ми направи дискусията на тема “Мобилен маркетинг”.

Ще оставя настрана въпросите, свързани със злочестата игра “9999”, която всички абонати на MTel добре познават, както и не съвсем изтънчения начин, по който темата беше отклонена.

Това, което ми направи най-голямо впечатление беше фактът, че според участниците в този панел “мобилен маркетинг” се изчерпва основно с SMS-кампании (били те пасивни или активни) и евентуално, може би, банери в сайтове оптимизирани за мобилен браузинг. Когато дискусията започна и модераторът, Николай Чакръкчиев, обясни как много хора (дори от бранша) биха помислили, че “мобилен маркетинг” означава брандиране на превозни средства, аз очаквах, че ще развият темата до възможно най-актуалните модели.

Да, ама не.

Първо, според господата от MTel, в България няма и 5 сайта, оптимизирани за мобилен браузинг. Няма да споменаваме блоговете, въпреки че според мен те са доста интересна платформа, но не мога да не посоча Икономедиа, чийто мобилни сайтове познавам добре, както и Investor.BG и NetInfo. Това твърдение на MTel-ци е най-малкото обидно за медийните групи, които разработват въпросните мобилни сайтове.

След това, думичката банер беше спомената мимоходом, без да бъдат засегнати различни варианти на мобилната банер-реклама, като например click-to-call банерите. Също така някой подметна думичката Bluetooth, но у нас този модел изглежда слабо разпространен, а и е по-скоро натрапчив (както и нежеланите SMS-и които получаваме от мобилните оператори).

Но най-вече ме учуди липсата на каквато и да е дискусия на тема контекстуално таргетиране. Използвам възможно най-широкото значение на този термин (включвам поведение и местоположение), като най-вече искам да наблегна на мобилните версии на социалните мрежи и на услугите за геолокация и всичките App-ове свързани с тях.

Предполагам, че самите  участници в панела за момента не са разработвали стратегии свързани с въпросния маркетингов модел. От друга страна, IAB Forum-ът би трябвало да покрие възможно най-актуалните маркетингови инструменти и да разисква дигиталния маркетинг като цяло, потенциалното му развитие у нас и влиянието му върху бранша.

Никой не спомена Vivo, нито 4[] или Facebook Places, а те имат потенциала да бъдат сериозни инструменти и в България, като смятам, че Vivo имат предимството на местния играч. Да познаваш потребителя в детайли, както и да знаеш къде се намира – това коренно променя модела на таргетиране. А да взаимодействаш с него – това променя и нагласата, с която той те приема. При трите посочени примера, маркетингът приема формата на добавена стойност за потребителите – една полезна, интересна, приятна или забавна услуга.

Докато SMS игрите са просто дразнещи, мобилните банери са засегнати от избирателната ни слепота към онлайн рекламата, а Bluetooth маркетингът е твърде несигурен.

Не мисля да изпадам в повече подробности – това по-скоро би трябвало да се случи на един подобен форум.

10 Replies to “IAB Forum hit & miss”

 1. q pa smetam 4e ne kazah ni6to koeto si struva6e da se 4ue ot 4ovek iska6t da polu4i po ka4estvena informaciq v oblastta.. blah blah .. aa moje az da sum mnoo napred nz ;D

 2. За последната година дяла на смартфоните в България сигурно се е утроил. Това, че някои хора не са чували за мобилни платформи за маркетинг и реклама, означава че изобщо не трябва да работят в бранша. Яд ме е, че ме дойдох да ги подхвана на живо 🙂

 3. да.
  макар че тази дискусия е твърде “експлоататорска” за нежната ми рибешка душа 🙂
  но е точно така – ако потребителят те харесва (не му се натрапваш), ще ти обръща внимание и на рекламите.

 4. Мен лично адски ме издразни оная нафукана кифла от “Велти” – Иванка май се казваше. Ебаси арогантното създание /достойно за арогантносттна на моболните оператори с които прави далаверките си/.

 5. Здравейте,

  Извинявам се ако съм обидил някого.
  По повод на Играта “SMS за милиони” не съм се опитвал да се измъквам, но не мисля че темата съвпадаше с целта на дискусията.
  По темата “какво се случва в България като форми на мобилен маркетинг” – това което поне аз знам да се случва са основно SMS кампании. За съжаление нито контекстуално таргетиране, нито click-to-call не съм виждал в действие.
  За оптимизираните сайтове: напишете в браузира на мобилния си телефон адресите (но не на оптимизираните) на сайтовете и вижте колко ще redirect-нат към мобилните версии. За всеки над 5 ще почерпя по бира на следващия форум. Може би аз не бях ясен – Иконоведия и Инвестор, ползвайки един backend ги смятам за една платформа с няколко сайта, имплементирани на нея. И последен коментар – вземете 5-6 различни телефона и вижте кой “мобилен сайт” рендва за конкретния телефон, а не е направил просто една “смалена” версия.

  Поздрави,

  К.

 6. Благодарим за доверието!

  Според нас лека полека българският бизнес ще погледне отвъд смс-ите и банерите що се отнася до мобилния маркетинг и ще види много други възможности за ненатрапчива и дори желана от страна на потребителите комуникация. Разбира се, необходимо е време и желание, като ще се постараем това да се случи по-скоро. 😉

 7. @Krasen Hinkov

  Благодаря за коментара, господин Хинков – радвам се, че комуникацията е двупосочна.

  Въпросът свързан с играта на MTel, зададен по време на форума, беше по-скоро неуместен и нямаше как да допринесе много за дискусията, но можеше да се очаква – това все пак беше един пример за мобилен маркетинг, който се възприе като твърде натрапчив (и ми се струва, че не беше удачно таргетиран).

  Относно сайтовете на трите медийни групи които споменах, вероятно сте прав, но би било логично и очаквано да се развият повече сайтове, подобни на тях, особено след като MTel също предлага iPhone и немалък асортимент от други смартфони. Всъщност бих очаквал самите Вие да предприемете нещо, тъй като е във Ваш интерес да продавате все повече от тях.

  Само в едно изречение ще спомена click-to-call банера на Икономедиа, който не само се предлага, но е бил използван: полезното при него е, че предоставя call to action, който е незабавно изпълним, като осигурява съвсем пряка връзка до крайната точка. Там самият модел CPA е особено приложим. (Click = lead)

  Бих искал и да спомена, че очаквах на този форум не само да бъде обсъдено статуквото (най-малкото защото то ще ни забие в темите за SMS игрите, където беше неизбежно да бъдат зададени въпроси относно “9999”, ЕГН-тата и Голфовете), но и да бъдат споменати и дискутирани по-съвременни, актуални и интертактивни методи за мобилен маркетинг, някои от които дори вече се развиват у нас (коментарът над моя е от Vivo.bg).

  Убеден съм, че самият Вие, както и всички колеги от Вашия маркетингов отдел, сте достатъчно добре запознати с немалкото възможности, които тези маркетингови похвати предлагат.

  Искрено благодаря, че сте прочели това, което имам да кажа, както и че отговорихте. Също така искам да кажа, че целта ми тук не беше да злепоставя никого, а да споделя какво още очаквах от форума – в частност от панела “Мобилен маркетинг”.

 8. Здравейте г-н Хинков,

  Относно сайтове с директен редирект към мобилната версия, ето ви плюс пет пакет.Не слагам сайтове от групата на Инвестор и Икономедиа.

  sinoptik.bg

  trud.bg

  gong.bg

  vremeto.bg

  vesti.bg

  actualno.com

  gepime.bg

  Сайтовете са гледани на HTC. Моля, чакам си бирата, тъй като не пия алкохол съм съгласен на по една пържола:)

  Но, бихте ли ми обяснили, защо искате всички сайтове да редиректват към мобилните си версии? Тези сайтове, които трябва да редиректват са новинарски, спортни (тоест пак новинарски), социални мрежи (+сайтове за запознанства), сайтове за услуги (време, справочна информация).

  Защо на един женски сайт или моден сайт, например, трябва да се отвори мобилната версия (справка style.com)? Там нещата трябва да са пълни – тези сайтове са създадени да бъдат естетически издържани (красиви) на първо място, да се гледат снимки и т.н.

  А и чрез смартфоните и таблетите (за чиито продажби отказахте да цитирате данни, въпреки че това би следвало да е във ваш интерес – но може би е корпоративна политика и да има други подбуди, извинете ме) пълните версии на сайтовете ще са още по-достъпни.

  Което ме наведе и на мисълта да се върна към въпроса с неограничения мобилен нет, който зададох на форума.

  У нас вече има планове с неограничен интернет трафик, аз ползвам такъв. Но, в Европа още миналата година в някои държави операторите забраниха неограничения трафик – причината е ясна, много смарт устройства и вероятно претоварване на мрежите.

  Как виждате потреблението на неограничени пакети мобилен интернет у нас – тенденции, политика на Мтел (то пак е свързано с въпросните продажби на таблети и т.н.)? Защото уверявам ви аз, цената лично мен не ме интересува, интересува ме да имам тази възможност за неограничен трафик. Тя пък от страна на операторите е свързана с инвестиции и т.н. Какво смятате да предприемете в тази посока?

  А иначе за смс-игрите – ок, да – това не е същността на мобилния маркетинг през 2011. Все пак би могло да е похват, който може да се комбинира с уеб приложения и инструменти.

  Примерно игри с смс известяване (което да е част от похвата) и интеракция между публишъри, мобилни оператори, рекламни агенции.

  Подкрепям мнението на muiiio и лично аз смятам, че диалогът между рекламни агенции, медии(публишъри), мобилни оператори трябва да бъде по-обширен, тъй като явно има пропуски в комуникацията.

  Благодаря, че отговаряте тук. И съжалявам, ако съм ви залял с въпроси, но те така напираха в мен:))

  Поздрави,

  Алекс Иванов

 9. За съжаление прекалено късно прочитам този пост, иначе с удоволствие щях да включа някой и друг цитат оттук в моята статия по въпроса. А аз самия останах разочарован от панела, който на мен ми направи най-голямо впечатление “Онлайн реклама”. През цялото време говореха само за банери… бива ли такова нещо? Аз очаквах да чуя поне да споменат я PPC, я SEO, я contextual и т.н. Ама нейсе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.