спайси снапс

Така де, в българския просто няма правилна дума за spicy. Подправени, пикантни, ароматни, но всичко накуп. А снапс – това са бисквитки тип крекери, но мааалко по-пръхкави, може би.

снапс
снапс

И така, това е моя експериментална вариация на коледните джинджифилови курабийки. След като се получи първата партида, установих, че се нуждаят от някакъв мек цитрус, иначе бяха твърде спайси. Затова реших да експериментирам и със солен карамел, като го направя без сметана, но с портокал.

Получиха се жестоки!

Тестото е по-скоро маслено, но не баш – има и яйца. Имайте предвид, че тази рецепта ме завърза за кухнята за няколко часа, защото се получиха над 200 бройки. Трябва да отбележа, че се получиха толкова много, при тесто, разточено до дебелина 2-5мм и форма за сладки с диаметър около 3см.

размери
размери

Също така, установих, че крайният размер на снапсовете е функция на дебелината на тестото. Когато тестото беше с дебелина около 2мм, снапсовете не се надуваха изобщо и ставаха малко по-тъмни и много по-хрупкави. Когато пък беше с дебелина 3.5-5мм, тогава крайният им размер беше поне 4см, бяха малко по-дебели и по-пръхкави.

Също така, ще опиша тофито (соления карамел) както аз го направих – процесът е малко по-времеемък, защото първо карамелът ми кристализира и се втвърди, след което успях чрез 1-2 допълнителни стъпки да постигна необходимата консистенция.

И така…

Продукти за курабийките:

– 5.5ч брашно
– 2чл сода за хляб
– 3чл по-едричка морска сол
– 4чл джинджифил
– 4чл канела
– 2чл индийско орехче
– 1чл звездовиден анасон
– 1чл черен пипер
– 2чл кориандър
– 2чл кардамон
– 1чл какао
– 2 прахчета ванилия
– 125гр масло
– 1/2ч орехово олио
– 1ч бяла кристална захар
– 1 неплътна чаша захар мусковадо
– 1ч мед
– 2 яйца

Приготвяне на курабийките:

тесто
тесто

– В някакъв съд комбинираме и омешваме брашното, содата, солта, подправките.
– В по-голям съд разбиваме с миксер захарта, мусковадото, олиото, меда и маслото (размекнато или разтопено), докато стане плътна смес.
– Добавяме едно по едно яйцата, с постоянно бъркане.
– Добавяме сухите продукти на 4 пъти, като 3-тия път може да се наложи да сменим накрайниците на миксера със спиралните бъркалки за тесто, а 4-тия път може да се наложи да довършим на ръка.
– Когато всички продукти са хубаво омешани, може да поразмесим тестото на ръка още малко, след което го покриваме плътно с фолио и го оставяме да се охлади поне 2 часа. Може и 24 🙂

формички
формички

– След това, набрашняваме гладка повърхност, слагаме тестото върху нея и го разточваме – трябва да се получи 2 до 5мм дебел лист.
– Фурната ни е загрята на 175С.
– Набрашняваме леко и отгоре, вече разточеното тесто.
– С избраната формичка изрязваме курабийки от тестото, подреждаме ги в тавичка, покрита с хартия за печене, и печем 8-9 минути.
– Когато сме нарязали цялото тесто, събираме изрезките, омесваме нова топка и разстиламе на нов лист.
– Изваждаме изпечените курабийки и оставяме да се охлаждат.
– Когато се охладят, капваме по колкото преценим карамел (описан по-долу) върху долната страна на курабийките и оставяме отново да се охлади, докато стегне карамелът.

– Препоръчително е курабийките поне да пренощуват – както повечето тестени изделия, ще бъдат по-вкусни на другия ден.

Продукти за солен карамел (тофи) с портокал:

солен карамел с портокал
солен карамел с портокал

– 1ч захар
– 1/2ч мед
– 1/4ч вода
– 250гр масло
– 2чл по-едричка морска сол
– 1/2 течна бутер-ванилия (Dr. Oetker)
– кората и сокът на 1 портокал

Приготовление на соления карамел:

– Захарта и водата се сипват заедно в съд. Съдът е най-добре да е стоманен, с дебело дъно, но задължително да не е тефлонов!
– Загрява се котлонът на средна-към-висока степен (примерно 7 от 9) и с тел леко се разбърква от време на време.
– Сместа започва да ври и да се пени – тогава най-добре да не се бърка повече.
– Междувременно, 1/2 от маслото се разтопява, като към него се добавят портокаловите кори.

снапс и карамел
снапс и карамел

– Когато сместа добие карамелен аромат и тъмнокехлибарен цвят, добавяте маслото с портокаловите кори и разбърквате хубаво. Махате от огъян.
– Добавяте солта и ванилията и доразбърквате.
– При мен тази смес кристализира и след като малко се охлади, направо се втвърди.
– Добавяте сока от портокала и разбивате бучките, така че да се получи колкото се може по-хомогенна смес.
– Връщате на огъня, но вече на средна-към-ниска степен (4 от 9) и бъркате хубаво.
– Когато започне да ври, бъркате още около минута, след което добавяте другата 1/2 от маслото.
– Оставяте да поври още до минута и сваляте от котлона.
– Бъркате постоянно за 3-4 минути.
– Добавяте 1/2ч мед.
– Бъркате, бъркате, бъркате…
– Оставяте да се охлажда.

две половини
две половини

Когато карамелът вече е по-гъст от мед, можете да подредите курабийките с долната страна нагоре (поне аз прецених, че така е по-смислено) и да им капнете по малко от портокаловото тофи. След което ги оставете поне няколко часа, или до следващия ден. Просто нямате представа колко по-вкусни стават, след като са престояли! А на другия ден можете да ги слепите 2 по 2 – стига да не е лято (т.е. температурите да са твърде високи), карамелът стяга до перфектната консистенция. Но наистина не мисля, че това са удачни бисквити за лятото.

Да ви е сладко и ароматно! 🙂

10 Replies to “спайси снапс”

  1. Ако позволиш ще се намеся със съвет. Карамелът няма да кристализира, когато не се разбърква. Тоест, след като се смесят, захарта и водата се разбъркват докато захарта се разтопи, а когато сиропът заври бъркането се преустановява и сместа се оставя да ври докато се получи желания карамелен цвят. След добавянето на маслото не би трябвало да има проблем, но за да се получи истинско тофи, накрая се сипва сметана.
    Поздравявам те за кулинарните забежки, понякога научавам полезни неща.

  2. Знам за сметаната, ама нямах и ме мързеше да пазарувам… Да знаеш, че и само с масло пак се получава чудесно! За кристализирането – уж знам, че не трябва да се бърка, ама някак не успях да се въздържа 🙂 Но поне успях да го спася накрая чрез повторно разтопяване и кипване – ще го броя към нещата, които е трябвало да се прецакат, за да се науча как се поправят. (Същото ми се случи един път с пресечен крем от маскарпоне, който после спасих на водна баня.)

    Благодаря ти! Приветствам всякакви съвети и коментари! 🙂

  3. Един въпрос: пробвах да направя същото тофи, но с beurre noisette. Определено кристализира и тогава, въпреки че внимавах да не бъркам след като сместа завря. Мислиш ли, че твърдите частици на ноазет-а може да са предизвикали кристализиране? Същото се чудех и за портокаловите кори този път – може би трябваше да добавя маслото със стайна температура, а не разтопено и омешано с тях?

  4. Не мога да бъда сигурна, но е възможно. Карамелът се прецаква и ако в маслото има много вода.
    За да се получи гладко тофи, маслото се добавя студено, нарязано на дребни кубчета (за да се разтопи по-бързо), а сметаната се загрява леко, за да не се образуват кристализирали бучки, когато се добави.
    За мен най-добрите пропорции за карамелен сос са на Блументал. Той използва 100 г захар, 40 г масло и 100 мл сметана.Добавя аромат в карамела като първо инфузира подправки в сметаната, после прецедена и топла я добавя към карамела с маслото.

  5. Много благодаря за съветите! Ще опитам с ванилова шушулка в сметаната. Солта, предполагам, чак при последното разбъркване? Fleur de sel?

  6. Значи разтопяваме захарта без никаква вода, после добавяме маслото, накрая сметаната? При добавянето на маслото, захарта не се ли втвърдява прекалено много? Трябва да го тествам…

  7. Пиша с Даниел в една ръка и малко хаотично коментрам. 🙂
    Прави се карамел само от захарта, а за да не загаря с четка потопена във вода се минава по вътрешните стени на тенджерата. В този случай карамелът може да се разбърква нежно за да се смеси добре, но чак след като по-голямата част от захарта се е разтопила. Следва маслото, разбъркване, после сметаната, разбъркване и готово.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.