Nokia Lumia 800 – повърхностно

HTC Sensation - iPhone 4 - Nokia Lumia 800Ето една картинка, в която присъства и Лулу 🙂

Това са HTC Sensation (благодаря на @Alex_Georgiev), последван от iPhone 4S (благодаря на @_LadyAnn_), и след тях – Nokia Lumia 800 “Лулу” (благодаря на Nokia Bulgaria) 🙂

Тъй като още си нямам microSIM за да се прехвърля изцяло към Лулу за 2-те седмици тестов период, засега я ползвам само където имам wifi. (Моят оператор явно има недостиг на такива мини-картички, а аз самият не желая да режа моята, тъй като имам 2 леви ръце и след като я окепазя, ще остана без телефон докато не си вдигна задника до някой магазин за да ми дадат нова.)

Тук ще опиша само нещата, които се виждат от пръв и втори поглед при сравнението. Първо, HTC Sensation има най-голям екран, което е видно. После, iPhone 4S има най-плътен екран, което не е видно, но все пак е така – този Retina Display си е впечатляващ. Накрая идва Nokia Lumia 800, която има най-ярък и цветен екран, с някакво много черно черно! Размерът на екрана на Лулу е общо взето същият като този на iPhone 4S, като плътността на пикселите е, разбира се, доста по-ниска. Респективно, тук зависи дали размерът на екрана, плътността на пикселите, или контрастът е най-важен за вас.

За мен това не е от първостепенно значение, а част от цялостната комбинация, която представлява всяко едно устройство (и неговият OS).

Така. Следва дизайн. Откакто видях първия си iPhone съм убеден, че всички други смартфони са грозни. Особено Android-фоните, с малки изключения, които, както знаем, се занимават с дела от страна на Apple за груба имитация 🙂

Обаче тази Lumia всъщност първо ми хареса именно с дизайн. Различна е. Е, не е избягала от стандартната за съвременните смартфони визия, но някак успява да изпъкне – не само с цвят (макар че е забавно свежа в това синьо). Изглежда добре обмислена и някак завършена. Е, странно ми е, че стъклото е леко изпъкнало – струва ми се, че това би било предпоставка за по-лесно надраскване. По-логично ми е вдлъбнатото на Sensation-a, което би следвало да предпазва стъклото. От друга страна, HTC-то е значително по-грозно. Отново въпрос на лична преценка. А и тепърва ще се разбере дали изпъкналостта е недостатък. За вдлъбнатостта вече знам, че е предимство, след няколко полета и приплъзвания от страна на моя настоящ Sensation.

И последно за днес – home screen-овете. Вече сме свикнали на иконките на Android и iOS, както и на “тапетите” им. И двата OS-а предлагат групиране на иконки в папки. За момента Windows Phone не предлага това удобство, но и там нещата вероятно ще изглеждат различно, тъй като вместо иконки той използва т.нар. tiles (плочки?), които много ми допадат – правят цялостния дизайн на OS-а много лек и свръхопростен. Падам си по минимализъм, а тук май са успели. Плочките на самия стартов екран могат да бъдат “живи” – да показват актуална информация от “закованите” там апликации. Подобно на widget-ите на андроид – един вид фюжън между иконка и уиджет.

А, да, и няма wallpaper. Вместо това има само lock screen wallpaper (картинка преди отключването на телефона). Което за някои може да е минус, а на мен просто още повече ми улеснява живота, тъй като нито се налага да търся картинки, нито има нещо различно от плочките, което да ми привлича погледа 🙂

Единственият минус на плочника, който за момента ми хрумва, е това, че сме свикнали да търсим иконките визуално, по техните основни и характерни елементи и цветове, докато тук цветовете и формите са по-близки, което може да ни накара да четем текстовете малко повече. Поне докато свикнем.

Та това е засега. По-нататък мисля да покажа малко повече детайли относно дизайна на Лулу, като искам да обърна внимание на единствения недостатък, който видях в него.

6 Replies to “Nokia Lumia 800 – повърхностно”

 1. Заради такива твои постинги те намразвам :)) Сега искам и другите два, тъй като имам Сензацията. Ще ме разориш!

 2. Не може да ме мразиш! Пък и за какво са ти 3 телефона? Само ще жонглираш с тях! 🙂

 3. Всъщност концепцията за tiles идва от xbox. Просто тук е доразвита в tiles + infinite canvas.

  Това което донякъде дразни са анимациите между екраните, може би трябва да ги направят да се изключват или ускоряват. След час изглеждат досадни.

 4. Никога не съм докосвал xbox, но ти вярвам 🙂 А иначе… виждам как анимациите биха могли да станат дразнещи. Иначе поне за за момента ми се струват достатъчно бързи и определено не ме дразнят като идиотския 3D carousel на Sense 3.x

 5. Аз да споделя някои неща които са ми много удобни като става дума за tiles and finding your apps. Например, alphabetical app listing, със shortcuts за всяка буква (автоматично се включва като минеш определен брой апс). Няма папки, но пък hub tiles автоматично ти сортират апчетата: като отвориш “Music and Videos”, там са ти YouTube, Spotify, Last.fm, etc, наред с твоите файлове. Contacts ти събира всички social apps: Facebook, Twitter (ако не си добавил всичките си акаунти, направи го, ще можеш да постиш симултантно навсякъде). Енд соу он 🙂
  И последно коментарче за плочките: освен апс можеш да карфичиш bookmarks, contacts, map directions, office files.
  Хайде, още tips по-късно (вградените функции на Bing, например)
  …. а, и ако този плочковиден интерфейс те кефи, поиграй си и с Windows 8. The consumer preview is out and free to try 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.