бадемова агнеса

Отдавна си мислех да направя бадемова Агнеса – не че обикновената Агнеса не е невероятно вкусна, но някак всяко нещо, което се приготвя с орехи, ми шепне “А трябва да ме пробваш и с бадеми!”

Шепна, шепна, хвана дикиш. И ето на – бадемовата агнеса биде спретната за нула време.

бадемова агнеса
бадемова агнеса

Рецептата хич не е сложна. Малко по-различна е от другата ми Агнеса, тъй като я направих с 2 пъти повече захар. По този начин става по-плътна и леко дъвчаща, което обаче много отива на бадемовото тесто!

И така…

Продукти:

– 2 големи чаши сурови бадеми
– 2чч бяла пудра захар
– 250гр масло
– 4 белтъка
– 1/2чч бяло брашно
– 4 прахчета ванилия
– 4 жълтъка
– 1чч пудра захар
– 1.5чл морска сол

Приготовление:

– Първо, големите (тип “mug”) и леко попрепълнени с бадеми чаши се изсипват в кухненския робот, на който сте монтирали предварително стоманените ножове. Идеята е бадемите да се смелят максимално наситно.
– При ситносмлените бадямки се изсипва брашънцето, добавяте и ванилките, и пак пускате робота да побръмчи, за да се смесят добре съставките.
– Сега, който си е помислил, че отново ще се занимаваме с beurre noisette… е познал. Хващаме, значи, масълцето, слагаме го в някакъв тиган с бяло дъно, и на висок огън го оставяме да се разтопи и позапържи, докато не видим да се утаяват едни лешниково-кафяви частици, и да ухае на карамел. Тогава е готово.
– 2-те чаши пудра захар чакат в дълбок съд, където директно ги заливаме с кафявото масло (вкл. утайката!). И разбиваме с миксера.
– Ако ванилията ни е била течна, ТУК я добавяме!
– В отделен съд, разбиваме 4-те белтъка на твърд сняг (първо разбиваме на най-ниската степен около минута, после минаваме на висока и си бръмкаме, докато стане като памук).
– Сега. на 3-4 пъти, добавяме белтъците към бадемовата смес, като разбъркваме с лъжица, внимателно.
– Накрая, сместа е хомогенна. Изсипваме в тавичка, покрита с хартия за печене, и печем в предварително загрята на 175С фурна, около 40 минути.
– Когато се изпече блатът, разбиваме с миксер жълтъците и другата чаша пудра захар и солта. В началото ще изглежда на бучки, но постепенно ще се получи гъст крем.
– Намазваме готовия крем върху още горещия блат и оставяме. НЕ във фурната! Нека просто постои известно време (няколко часа) на стайна температура. Ако остане във фурната, кремът отгоре ще стане твърд и хрупкав и ще се натрохясва, като се опитвате да режете с ножа. А ако просто го оставите върху блата и престои, ще стане мек и леко гумен.

Да ви е сладко!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.