БГ Сайтване

Казах ли ви, че ще участвам в журито на БГ Сайт 2011?

Ето, казвам ви 🙂

Не съм участвал досега, та предполагам, че ще бъде интересно. Пък и досега мойта критикарска муцуна само на приятелски сбирки е споделяла мнението си за сайтове, сайтчета и сайтища.

Замислих се по какъв начин ще оценявам сайтове. Със сигурност ще бъда субективен, не мисля, че бих могъл да избягам от това – човек съм, не машина. Но ще се постарая да гледам на нещата от максимално много различни ъгли, за да успея поне някак да обективизирам мнението си.

След като помислих малко, стигнах до възможно най-простия извод: Първото впечатление ми е първо по важност. Е как защо! Защото ако на пръв поглед един сайт ме изплаши, вероятно ще го Хиксна и няма да се върна повече.

След това идва ред на цял куп изисквания относно съдържанието, които са ми важни: Авторски текстове, добри и адаптирани преводи на чужди материали, цитиране на източници… Правопис… Все неща, които твърде често НЕ срещам. А би трябвало.

Ама наистина, дали повече ме интересуват маркетингови данни свързани с американския пазар на Фейсбук реклама, или данните за България и региона? Честно? Стига с тия безбройни преводи на едни и същи статии от Gizmodo, AdAge, etc.! Искам нещо топло-топло, тъкмо извадено от фурната. Не претоплени кутийки с храна от снощната вечеря на някой маркетингов сайт.

А, и друго нещо – ако разглеждам сайт, в който са представени продукти или услуги, искам да мога да разбера всичко за тях. Наистина се дразня, когато примерно никъде не виждам цена. Трябва да търся другаде и си тръгвам. Ей такива малки подробности са ми важни.

Е, ще видим, те критериите тепърва ще си се появяват един по един.

Чувствам се зъл 🙂 🙂 🙂

3 Replies to “БГ Сайтване”

  1. а не 🙂
    съвсем са му добри 🙂
    омръзна ми да “хиксвам” сайтове 🙂

  2. Уф, жалко, че не мога да правя сайтове. Иначе, бих се доверил точно на теб за оценка. 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.