нашата реклама

Един коментар под статия в Capital.bg ми припомни едно нещо, дето си го мисля понякога. Та реших да си го запиша поне в блога, да си личи, че някога съм мислил и аз.

Става дума за статията, посветена на епичния фейл (поредния) на ДабълБи, който обясни в Хърватия как у нас, в БГ, животът е прекрасен.

Гъз!

Ениуей де, няма да пиша за тая глупост, нито за тоя глупак. Друго ще си кажа.

Коментарът на arch_ споменава туризма на Хърватия. От което си спомних за онзи вид реклами, които би трябвало да нахъсват разните чужденци да туристят. И се сетих за българската реклама.

Винаги маркетингаджиите и рекламистите обясняват едно правило (не само едно, ама тук то ми е важно), а именно – focus! Концентрирай се! Не се разхвърляй, не се размивай!

Сега да си спомним рекламите на БеГе (ако някой ги намери – да даде линк, че в момента ме мързи да ровичкам) – там са представени едни ключови елементи, които би трябвало да впечатлят всеки рекламогледач и потенциален турист.

Море, плаж, вода, гори, полета, планини, ски, сноуборд, забава, веселие, млади хора, деца, семейства, традиции, култура, кухня, специалитети, красота, изгреви, залези…

Имам проблем с този подход. Мисля, че е погрешен, неефективен, или поне не в дългосрочен план.

Първо, всичките тия ключови думички са изтъркани до немайкъде. Тая реклама е generic и половина – името на коя да е страна ще се върже, стига да има 1) излаз на море и 2) планини и сняг.

Освен това, дали пък точно тия са ни предимствата пред останалите страни? Все пак с тази рекламка се опитваме да се отличим, да се покажем, да убедим някого – “Ела при нас, не ходи в Испания!”.

ОК де, ама то всъщност е пълно с места, където можеш лятото да плажуваш, а зимата да сноубордираш. Даже и плажовете им са по-хубави от нашите, и ски-пистите им са повече и по-добри.

Тогава?

Тогава смятам, че е нужно да покажем истината. Това, което все пак ни отличава.

Тук е евтино, тук алкохолът е навсякъде, тук става купон защото е евтино и алкохолът е навсякъде. И достъпен.

Сорка, ама това са фактите! Туристите у нас не са средната (или висока) класа европейци, защото те могат да идат на море на хубаво мято, където обслужващият персонал всъщност върши нещо смислено, където няма да си потрошат колата в някоя дупка.

Тук идват бедни европейчета, студентчета, които искат да си купонясват без да се наложи после цяла година да си изплащат кредитната карта.

Вместо да се борим с красивите кадри на адриатическото крайбрежие, невероятните скали на Памуккале, страховитите ски-писти по Алпите, истинската антична история на Гърция, Турция и Италия (а не като нашата – унищожена от комунизъм и разграбизъм)… Би било логично да направим реклама, която да показва колко е евтино при нас (ок, може и “изгодно”, ако настоявате), колко много може да се пие и яде за сравнително малко пари, как тревата е забранена, ама всъщност само на хартия…

Абе що не я легализираме? И проституцията, че и без това има достатъчно секс-туризъм у нас. Хем ще им събира държавата данъци, хем ще има някакъв контрол, защото в момента всичкото е пълен хаос.

И така.

Както предложи Karakonjol, принт рекламата на БГ може да изглежда по следния начин:

Уличка. Саксии с палми – явно е някъде по Златните или Слънчев бряг. Отзад светят дискотеки, светлините са пъстри, привлекателни, омайващи. Даже ако са Златните, може да се вижда и Айфеловата куличка. Виждат се тълпи младежи, всеки носи някакво питие. Всички са усмихнати на макс – having a good time, определено. На преден план има три момичета, които вероятно са пияни и/или надрусани. Едната е поразголена, полегнала на земята, леко разкрачена, поличката и се е надигнала примамливо.

Най-отдолу, под разкрачената мацка, с парти-шрифт пише:
Bulgaria – everyone’s welcome!

8 Replies to “нашата реклама”

  1. Мислех си нещо подобно тези дни (не съм PR или Маркетолог…), но това че рекламите са ни много generic.

  2. Йесс!! Може още много да добавя, ама няма сми. Това е положението! Йес, така е, прави си.

  3. Няма нищо по-лошо от това да се рекламираш като евтина дестинация… Иначе съм съгласен, че рекламите са много разхвърляни и по-скоро генерични, отколкото уникални. 🙂

  4. @алекс – Не можеш да отречеш, че е много по-концентрирана. Това, което показват, реално се обобщава от слогана им. А ако някой ми обясни тая глупост с магията какво общо има с България…

    @peter – Българската реклама е като много нашенски неща – дай да покажем ВСИЧКО, щото да видят другите колко сме велики!

    @Ljubomir – Не знам защо си решил, че да си евтиният избор е лоша реклама. Това също е предимство. А за нас това е единственото предимство.

  5. @muiiio – защото винаги ще се намери по-евтина дестинация.

  6. @Ljubomir – По-евтина дестинация в Европейския съюз? Надали. А и наистина, когато това се явява единственото ти предимство – възползваш се от него. Пък и не е като да имаш избор 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.