kill the past!

Да съборим, викате, паметника на съветската армия в София?

Хм… ми хайде да съборим и всички къщи от Възраждането, защото са паметници на османското владичество! Ако може директно да изкореним всякакви спомени за (и символи на) миналото по нашите земи, защото немалка част от него не е розова или приятна. Или да оставим само хубавите?

Друг въпрос е на кого ще дадем нелеката задача да избере кое е “хубаво” и кое “лошо”, та да видим дали ще събори паметника на съветската армия или централна баня.

На онези, които смятат, че паметник в паметта на съветската армия поругава центъра на днешна София (и/или българския народ като цяло), мога да предложа да сложат по-нова табела, добре осветена и с голям шрифт, която разказва историята зад създаването му, както и всички символи, които присъстват в него.

Или както каза Градинко в коментарите под анкетата на Капитал, директно да се изгради своего рода музей около паметника – това не само е важна част от нашата история, но и интересна за много хора, които не са я видели; не говоря само за чужденци, имам предвид и хората от моето поколение и по-младите от мен.

Когато събориха мавзолея (и без малко – цялото ларго) аз се чудех от какво се страхуват – че трупът ще се изправи от него и ще върне комунистическия строй? Сега също смятам, че няма вероятност скоро фигурите от паметника да оживеят и да извършат преврат.

Комунизмът (условно така наричаме онзи режим) е бил една катастрофа. А защо е добре да се пазят спомените от големите катастрофи?

За да не се повтарят.

Нали знаете полуразрушената църква в Берлин?

7 Replies to “kill the past!”

  1. @Труден – Защото на български тези заповедни форми просто не звучат така комерсиално, както на английски 🙂

  2. Винаги съм казвал, че не доброто познаване на чуждия език създава ореол около него, а непознаването на собствения език, подсилва чуждия ореол.

    Аз не виждам разлика между двете заповедни форми.
    И ако в България английската форма се търгува по-добре, ти като Българин трябва да поработиш върху търговското лице на Българския език и форма.

    Просто споделям мнение.
    Иначе ти си търгувай както си знаеш 😉

  3. Паметника на съветската армия в момента не е паметник, а място където хората се събират лятно време на по биричка. На всяка тераска-по една компания. Ако го съборят, на мен лично ще ми липсва, понеже имам хубави спомени оттам.
    Ако трябва да се събори нещо, нека махнат извращението, което грози площада на НДК…

  4. @Eiradis – Да бе, чудя се аз какво забравих да кажа… Точно така, оня многоъгълен разнох*йник пред НДК-то на културата! Мда, за него защо не направят митинг? Аз мисля, че ако достатъчно хора застанат от едната му страна… and they’ll huff, and they’ll puff, and they’ll tear the shit down!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.