facebook “privacy”

Facebook iPhone App - заради това реших да проверя малко повече
Facebook iPhone App - заради това реших да проверя малко повече

Четох едни статии (тъз и тъз), та реших да напиша един пост. Първата обвинява facebook в едни неща, втората внася малко яснота (ама ми се щеше повечко).

Нашата любима (да се чете “one and only”) световна социална мрежа си има разни privacy настройки, нали знаете? За съжаление, те са opt-out, всичките. Като си направиш профил, нещата са видими за целия свят by default. Трябва да се заровиш из разни account settings и т.н., докато успееш да хванеш цаката на нещото. Направени са максимално сложни за употреба.

Днес пък разбрах, че хората, които си синхронизират телефоните с facebook, всъщност качват информацията на всичките си контакти от телефонния указател в базите данни на facebook. Самите хора от сураттефтера обясняват, че това си е описано преди да синхронизираме, след което данните наистина се качват, НО показването им в мрежата съответства на privacy settings на всеки от въпросните контакти.

Какво означава това?

Ако аз си синхронизирам iPhone-а с facebook, всичкото народ ще бъде по някакъв начин накачулено из фейса. Фейсът ще направи разни там магии и ще свърже разните телефони със съответните профили. От там насетне, тези телефони са публични, ОСВЕН ако хората, чиято информация току що съм споделил със света, не са се досетили в някой момент ИЗРИЧНО да преровят privacy чудесиите на профила си и да забранят показването на телефонния си номер, на мейла си и т.н. – нищо, че те самите никога всъщност не са ги качвали в профила си.

Така се получава, че аз качвам техните данни, а те са отговорни дали данните са видими за всеки, или за никого.

Друг е въпросът, че е изненадващо сложно да се избере опцията “видимо за никого”.

Абе… всичко вече е публично.

Отдолу слагам няколко картинки, които представляват едно неподробно упътване как да не се показва телефонът (мейлът, скайпът и т.н.) ни.

– – – –

Account менюто горе вдясно
Account менюто горе вдясно
линкът отдолу
линкът отдолу
може да се приложи на всички бутони
може да се приложи на всички бутони
червените кръгчета + save
червените кръгчета + save (LTD е група приятели - надявам се знаете как се създава)

7 Replies to “facebook “privacy””

  1. Аз казах и ще постотя: assbook е зло. А на зла социална мрежа – зъл delete, както биха казали старите хора 2.0 🙂

  2. Истина е – ще поровя да намеря статиите, които четох, като в тях са включени (леко неясните) коментари на хората от facebook.

  3. Намерих ги – сложил съм ги най-отгоре на статията. Ако не съм ги разбрал правилно – здраве да е. Ако съм ги разбрал правилно – оправяйте си privacy-то!

  4. @алекс – Абе да, ама вече и да се изтрия и да не се, снимките ми и всичкото ми инфо са там докато някой не благоволи да им унищожи сървърите…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.