bulsatcom net

Bulsatcom вече предлагат връзка към интернет. Инфраструктурата им тепърва ще се изгражда, като в някои градове вече съществува.

Когато разбрах подскочих от кеф – исках да се абонирам за техните ТВ и интернет услуги! За съжаление, Булсаткомнет в София ще има след 1-2 месеца.

Но смятам, че това е по-малкият проблем.

В сайта на доставчика четем:
“Булсатком Ви предлага високоскоростен оптичен интернет, гарантиращ надеждна, сигурна и постоянна връзка.”

Някой друг вижда ли проблем? Най-вече маркетингов…

С годините, Булсатком се обособи като ключов доставчик на цифрова телевизия, като най-големият плюс на компанията определено е липсата на “пранги” – няма дълги междуквартални кабели, които да овързват абонатите. Има една антенка и един кабел от нея до приемника. Това предоставя на потребителите една свобода, която повечето други доставчици не могат да предложат.

Тази релативна мобилност на услугата (и независимост на инсталацията от изградени до момента кабелни мрежи) ще се изгуби, поне донякъде, в момента в който Булсатком предложи пакетна услуга ТВ + интернет, тъй като въпросният интернет е оптичен. В момента, в който една wireless компания добави wired услуга, тя сама подрива основите на своето най-голямо USP. В крайна сметка, оптичният кабел “цака” независимостта, която антената дава на абонатите.

Да, Булсатком ще увеличи общия си брой абонати, тъй като стъпва на втори пазар, но наистина чрез този кабел брандът ще изгуби част от идентичността си. Мисля, че вместо да се захващат с оптика (сигурно изкупуват по-малки локални доставчици?), би било далеч по-удачно да предложат някакъв вид wireless интернет услуга – била тя обикновена, отново с антена и някакъв приемник тип California; или дори интернет услуга тип 4G (като Max Telecom или 4ever).

Това е все едно някой класен многозвезден хотел да отвори нов ресторант тип “Тропс къща”. Че е ресторант – ресторант е, но не отговаря на очакванията, които брандът е изградил у потребителите си. По-добре да не отваря този ресторант, или да инвестира повече и да създаде качествено заведение, отговарящо на критериите, които съответстват на бранда.

13 Replies to “bulsatcom net”

  1. ти да не си мислиш, че до тебе ще докарат оптичен кабел 😉

  2. Тръгнали са май верно да купуват малки мрежи на местни ISP-та. На моя ISP ще купят мрежата, по която пуска(ше) телевизия. И така като гледам булсаткомаджиите вървят от източна към западна България. София последна май са я оставили…

  3. аз гледах как опъват оптики в младост 1а и техниците казаха ,че ще пускат оптика направо до дома гепон или нещо подобно. аз съм първо при тях директно щом пуснат. близу млизу да го духат.

  4. Аз работя в близу (преди евроком), за интернета само да ви кажа че каквото били било , преди хубав или лош се подържаше от хора които знаеха какво правят. Сега всички разбиращи админи от евроком напуснаха и то още февруари и отидоха в булсата.
    Останаха само едни некадърници от кеибълтел които само говорят и нищо не разбират. Само чакам да започне булсат и се местя там. в близу да си седят кеибълтел и да си гонят клиентите.

  5. Имаш право, но щом са го решили така, там вече ти преценяваш доколко те устройва. Ние ги ползваме за телевизия от повече от година, не че гледаме много де, но определено е плюс че не се занимаваш с допълнителни кабеляци. Ако предлагаха и качествена wireless интернет услуга, бих се замислила да сменя провайдера, точно за да се отърва от всички гадни кабели които лазят по стените, трябва да ги лепиш, да им слагаш кабел канали и въобще да си усложняваш живота. Тук си много прав.
    Засега ползваме малък квартален провайдер, който осигурява оптика до всеки блок който обслужва. Оттогава не сме имали безумни проблеми като с БГмрежа които си слагаха суичовете по покривите на блоковете и щом завалеше дъжд нета спираше веднага. Хубаво е да не се занимаваш с кабели, но и оптиката не е за изхвърляне.

  6. @znaiko – Не знам как са админите, защото така и не успях да стигна до тях. Както сигурно си личи от предните ми 2 поста, Близу монтираха едни жици, но интернет няма. И така вече 9 дена… Не е истина просто!

  7. Лесно се почва от стара загора- крепоста на Орбител, когато орбител вече го няма.Дано да предложат читава услуга и в другите градове, определено телевизията им е на ниво, не като останалата сволоч

  8. В Сливен са решили проблема 🙂 опънали са WI FI антени на всеки уличен стълб на разтояние 100 метра и има дори и FREE достъп 😛

  9. Ами аз лично се включих в младост 1А и директно си карат оптиката до нас, включват медия конвертор на 100М. Скоростите са супер горе долу 2 пъти повече от това което е по договор , като си ги правя и към чужбина. Дано запазят това положение.

  10. и даже ми казаха, че новите им боксове за сателитна ще имат лан порт и ще може и телевизията да се гледа по ip и ако искаш можеш да си махнеш антената, но това било по-натам.

  11. И аз вече ползвам от интернета на Булсат. До тук съм много доволна.
    Подариха ми и рутерче 🙂 а цената понеже съм ползвала и телевизия от тях е 12лв за 16М. преди ползвах от друг доставчик – бгмрежа съсипаха ми нервите.

    Дано продължават все така добре Булсатком.

  12. Аз си пуснах интернет от булсата. В София съм в Младост 4. Скоростта е супер и на ъп и на даун с торент правя чудеса 🙂
    Досега не бях ползвал по оптика и вече никога няма да мина на лан ако ще и без пари да е. Където предлагат оптика ви ги препоръчвам.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.