ЕКОледа

Коледа дойде! Дори и насред таз криза повсеместна, тя смогна да пристигне навреме. Появиха се елхичките по ъглите на улиците и булевардите… и се намери някой да каже “ма не убивайте елхичка!”

Все повече хора защитават живота на беззащитните малки елови дръвчета, които биват изсичани ежегодно, за да ни е уютно и празнично. Това не е екологично, така унищожаваме дръвчета, които биха се развили естествено, които биха допринесли за стабилна екосистема…

И ми казват “аз от пет години използвам изкуствено дръвче – хем не ми се налага да чистя от иглички, хем вече пет елхички съм спасил”.

Тъй! Мисля, че пластмасовите елхички трябва да бъдат именувани “еко-елхи” – по тертипа на небезизвестните “еко-палта”. По този начин, оксиморонът ще стане твърде очевиден.

Да оставим настрана факта, че (повечето от) тези ели се отглеждат единствено с целта да бъдат коледни дръвчета. Да подминем и факта, че украсяването на елха не е свързано с християнството – това не ме касае, а и връзка все някъде се намира, след като вече е добило неоспорима коледна символика. Може да подминем и факта, че повечето от дръвчетата няма да оцелеят дълго, защото изключително малко от тях оцеляват в иглолистните гори, тъй като най-силните дървета буквално унищожават по-слабите. (Тук всъщност може да се поспори, тъй като никой не знае дали няма да бъде отрязана точно някоя бъдеща многовековна ела…)

Нека поговорим за еко-дръвчетата. Защо са “еко”? Защото заради тях не се унищожава истинско дръвче. И с палтата така – те са “еко”, защото заради тях не се убиват чинчили/норки/зайци/котки и т.н.. Вместо това се използват синтетични материи, най-често пластмаси, които имат подобни свойства и външен вид. И които все някога ще бъдат изхвърлени и ще се разпадат с десетилетия.

Еко?

Разбира се, винаги има хора, които обясняват за разсадниците и развъдниците – това са дървета и животинки, които се отглеждат специално с цел да бъдат унищожени за да задоволят потребителските ни нужди. После вероятно разговорът прераства и към хранителната индустрия – фермите, развъдниците, рибарниците и т.н..

Един път една приятелка, вегетарианка, ме гледаше как настървено ръфам пилешко бутче и заяви: “Ти в момента ядеш мъртва птица!” Аз й отговорих: “По-добре мъртва да я ям.” 🙂 Все едно да ми кажат, че като ям омлет, консумирам осакатени и термично обработени птичи ембриони…

Отнесох се!

Обикновено защитниците на “еко-елхите” и “еко-палтата” продължават офанзивата си с твърдението, че дръвчетата и кожите не са само от разсадниците и развъдниците, но и от бракониерство, което ощетява природата. И са прави – така е. Но това, до което води производството на тези “еко” продукти, поне от моя гледна точка, не намалява бракониерството, а вместо това увеличава количеството неорганични отпадъци. Борим едно зло с друго. Ако целта е да борим бракониерството – нека не се блазним от прекалено евтини продукти без доказан произход, а да проверяваме откъде е дошла тази елха, или онази норка.

Вместо да ми се кара някой, че съм си купил елхичка от пазара, или яке от камилска кожа (примерно), и вместо да ми препоръчва да си купя пластмасово “дърво” или синтетична “кожа”, може да измисли далеч по-добри препоръки. Мога да си купя елхичка в саксия, която по-късно да засадя на някоя поляна. Мога да взема само няколко клонки, с които да си украся някой кът у дома. Ето, по този начин нанасям по-малко вреда, отколкото ако си купя пластмасово дърво. Колкото до кожите на горките животинки, противниците на кожените дрехи може просто да подкрепят индустриите за производство на памук и вълна, вместо да пропагандират носенето на пластмасови палта. Аз самият притежавам единствено кожени обувки – всичко друго ми е памук и вълна.

Във Фейсбук има новосъздадена група “Не убивайте дърво за Коледа!” в която твърде много членове се хвалят с пластмасовите си боклуци. Съжалявам, но с далеч по-чиста съвест бих си купил елхичка от някой, който може да ми докаже произхода й (предполагам, че не е трудно, особено в по-големи вериги магазини), отколкото да си взема изкуствена. Да, вероятно някога бих могъл да я рециклирам, но всички знаем на какво ниво е рециклирането (и разделното събиране) у нас. А и всъщност от години се радвам на елхичка в саксия, която някой хубав ден ще опитам да пресадя в парка отсреща.

7 Replies to “ЕКОледа”

 1. Хаха,много си прав за пластмасовите боклучки. Повечето хора, които познавам си взимат фалшиви елхи просто защото не оплешивяват след три дена до парното. Това с еко съображенията ми е новина…не знам по какъв начин пластмасата е еко.
  МИналата година си купихме елха в саксия и си я посадихме зад блока. Тази година сигурно пак така ще направим.

 2. Ние си имаме елхичка в саксия, която за втори път ще посрещне Коледа с нас, а когато е удачно – ще бъде засадена в парка. Само трябва да видя кои месеци са добри за пресаждане на елха…

 3. Интересно ми е как ще си спазваш традициите като останеш без планета 😉

 4. На мен ми е много удобна. Декември я вадя от торбичката, януари я прибирам пак там. И хич не изглежда зле – мяза на плюшена. Като и сложих и ламБички, направо е един път 🙂
  В Бургас имаме елхичка в саксия – малко е кльощава, ама е много свежа. Не бих си взела такава тук, щото със сигурност няма да оцелее в моите ръчички 🙂

 5. всичко е прекрасно само дето цената на това да си еко е висока и в крайна сметка човек казва майната ви, и си взима за 10 лева отрязана елха или просто клонки.Това със воплите не убивай дърво е неква инсинуация ,просто не е по природните закони.Като извод ще кажа че когато екологията стане държавна политика ,тогава ще има някакъв успех до тогава просто е модерно да се пъчиш че си еко..

 6. О, модно е, спор няма. Но пак може да си модерен и да не се охарчиш, и все пак да направиш нещо “зелено” 🙂 Всъщност материалната цена на това да си зелен може да бъде много ниска – психологическата е висока: малко хора са склонни да се лишат от улеснения, удоволствия и удобства, за да бъдат ЕКО.

 7. честно казано не съм подръжник на идеята всички са доволни и вълка сит и агнето цяло и други коледни приказки.По естесвено ми изглежда другия вариант,подобен на закона за запазване на енергията ,незнам защо

Коментирай

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.