бързи и яростни (и не дотам интелигентни)

Заглавието ми е клиширано, може и да го променя по-нататък.

Днес, 06.12.2009 (честит празник на всички!), Нова телевизия се осра. Не е за първи път, признавам, но това беше върхът на малоумието.

В “Темата на Нова” тази вечер, от 19:30ч до 20:00ч, се ужасихме от безумните младежи, които развиват страховито високи скорости по родните пътища. Клипчетата с 336км/ч нашумяха, гордостта на шофьорчетата вероятно им е докарала оргазъм, тийнейджъри (и не само) им се възхищават и им завиждат… И Новаците решиха да информират България за тази нова мода, да покажат неодобрението си към такова безотговорно поведение, да предизвикат и у нас, зрителите, някаква отрицателна емоция, страх може би. Да, аз съм против тия идиотщини, не съм съгласен да се гъзарчат някакви хлапенца със стотици конски сили, без да си дават сметка какво вършат. Еле па по нашите перфектни европейски пътища! (Магистрала “Тракия”, около Пазарджик, е невероятна!)

След което Нова ни пусна “Бързи и яростни 2”.

Има ли по-малоумен програмен директор?! Много ми е интересно кое е постигнало повече – половинчасовият документален репортаж, или двучасовият холивудски филм. Репортажът е евтин, не включва световни секс-символи и определено му липсва динамиката, с която филмчето е заредено. А и във филма, онези, които като луди карат бързите коли, са добрите. И във филма целта е зрителят да се отъждестви с тях, поне донякъде, да бъде съпричастен и да съпреживее всичко с тях.

И при някои по-ограничени хомо сапиенсовци – да бъде изграден образ за подражание.

Та, да, признавам си, от Нова ТВ днес направиха голяма глупост. Все едно да ти кажат “не ме гледай какво правя, а ме слушай какво говоря”.

Другата седмица очаквам репортаж за проституцията по улиците на София, след което – “Хубава жена”.

3 Replies to “бързи и яростни (и не дотам интелигентни)”

  1. Не съм съгласен. По същата логика след убийства или отвличания или въоръжени грабежи или наркотици в Темата на Нова не трябва да излъчват филми в които убиват, смъркат, отвличат, грабят…

    btw какво смяташ за игрите с насилие или бързи скорости?

  2. Въпросните игри според мен основно помагат за емоционално разтоварване и не съм от критиците, които твърдят, че те са създадени от дявола и заради тях обществото ни запада 🙂

    Също така, не смятам че доводът “по същата логика” е добър, защото логиката рядко е наистина същата. Ако излъчат “Темата на Нова” за педофилия, би било нелепо след това да дават “Лолита” или “Смърт във Венеция”. Ако, не дай си боже, се разбие самолет, би било абслолютна глупост да покажат филм за самолетна катастрофа.

    А и в крайна сметка, наистина, ако има специализиран репортаж за отвличане, не бих се израдвал да покажат филм, в който главният положителен герой отвлича някого.

  3. Да, малко интересна ирония се получава. Но бих се радвала да гледам пак ‘Хубава Жена’, независимо от репортажа преди това.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.