за късите полички

Абе нещо напоследък случайно дочувам разни приказки за униформи в училище. Пак ли с това се захванахме?

Аз съм твърдо против. Когато бях ученик също се спрягаха някакви такива глупости да ни униформализират. Тогава казах, че ако въведат униформи, аз ще спра да ходя на училище. Не, не съм носил интересни, особени и впечатляващи дрехи – просто натрапената еднаквост ми е чужда.

А нали знаете откъде идва думичката “униформа”? Uniform – еднакво, еднообразно, едноформено.

Училището не е единствено място за учене в академичния смисъл. То реално няма как да бъде такова. Там човек се научава на общуване, при това в доста напреднала форма. Там има йерархия, има деление по интереси, по статус, по външен вид и т.н. Всъщност, ако това беше само в училище – тогава униформите щяха да са доста уместно решение.

ОБАЧЕ

Училището е един умален образ на обществото, в което то функционира. Делението там е резултат от делението “навън”. И въпреки странното желание на някои родители, преподаватели, министри и други заслужили особи, делението ще си остане. Всъщност е по-добре разликите между младите хора да съществуват и в училище, за да не се получи твърде рязък контраст между учебната и извънучебната среда. Ако въведат униформите, трябва да забранят телефоните, часовниците, очилата, бижутата, музиката, храната донесена отвън и т.н.

От друга страна, облеклото е един от най-естествените начини за себеизразяване в нашето общество. Факт, при това неоспорим. Когато не става дума за демонстрация на финансова обезпеченост, то тогава иде реч за демонстрация на вкус, или артистичност, или принадлежност към дадена група (рапъри, хипита, метъли, скейтъри, художници, интелектуалци, старлетки…).

Символи на статус и на принадлежност винаги ЩЕ има.

Някой ще каже, че има такива млади хора, които се обличат нелицеприятно и твърде провокативно. Да, има ги. Наистина може да се въведе някакъв дрескод, но ограниченията при него трябва да засягат най-вече случаи на девиация – момиче дошло по сутиенче на училище, момче по долни гащи. Но като се има предвид, че фрапиращите случаи са по-скоро изключение, тогава и дрескодът трябва да е по-скоро символичен – един вид предписание, а не закон.

В моите очи, налагането на еднаквоформи е стъпка назад от нивото на развитие, което сме постигнали – нали сме свободомислещо, либерално, западно (или западнеещо се), модерно (или постмодерно?) общество.

Естествено, някой ще каже, че едни от най-добрите училища по света имат униформи. Е, да, имат. Те не са въведени наскоро, обещавам ви. Това са униформи с традиция. Всъщност самите тези униформи са символ на статус – понякога финансов, понякога академичен. Но когато едно дете от Великото Училище Х носи тази дрешка, то я носи с ясното съзнание, че принадлежи към групата Ученици От Училище Х – те са по-богати, или по-умни (по-високи критерии за прием), или по-… някакви. По-различни. И чрез тази униформа то е облякло историята на своето учебно заведение, или неговия авторитет.

Не желая да засягам темата с цената (и стойността) на униформите, производителите на въпросните парцалки, нито количеството, което се полага на едно дете (ако е само една униформа, тя ще се пере само в събота?). Това всеки може да се сети сам.

Но наистина, цяло едно поколение порасна без вече да сме “равни”. Според мен на това поколение едно такова уеднаквяване по-скоро би му нанесло вреди. И гарантирам, че в момента, в който учениците подносят униформички, потиснатата различност у всеки един от тях ще избие другаде. Само не мога да гарантирам, че това ще стане по начин, приятен за родителите, учителите и министрите.

9 Replies to “за късите полички”

 1. Не бива да се свързва униформата с комунизъм и прочие. Не, че в този пост е направена връзка, но е хубаво да се напомни, че униформите са въведени от западните общества отдавна.
  В днешно време еднаквостта е излишна, късно е да се прилага. Униформата може единствено да попречи на израстването. Факт е, че когато е имало униформи в нашите училища е имало и много реакции към тях.
  От друга страна свободията, която е обхванала неориентиренаи младежи, смятащи себе си за богове, също е нещо лошо. В този смисъл трябва да има някакъв контрол на дрехи,поведение. Може би не униформи, но контрол. Училището е институция, време е да се разбере от българина.

 2. Въвеждане на униформи в училището е поредната стъпка към пълното му “институционализиране”. В смисъла, който се използва за “наказателните” институции, a.k.a. затворите. Не че поначало училището не изпълнява сходни функции, но това е отделен въпрос. Поне в повечето съвременни училища учителят е преди всичко надзирател, а децата са оставени да изграждат понятия за социални структури чрез взаимоотношения помежду си, изненадващо много напомнящи тези между затворници. С тормоза, доминантните групи, затворените общности и всичко останало.

  Другото, което е училището сега – е своеобразно багажно отделение, където родителите отиват и оставят децата си, за да могат да си свършат работата през деня. Когато то има някакви други цели, освен това да държи на едно място многото деца, защото така се контролират по-лесно, тогава има смисъл да говорим за престижа на униформата. Учителите са демотивирани, а средата, в която растат децата, предполага те да стигат до крайности. Униформата няма да спре това – само ще наложи казармен/затворнически ред, което значи формално спазване на правила, докато си “вътре” – и пълна свобода от тях в момента на излизане от вратите на училището. Това ли искаме?

 3. Слушай, Муй :))) лошо в униформата няма. Много значение и отдаваш. Предполагам, щото си Дете на Демокритикаризацията и Слободията. Новите “филизи” са бял лист. Отиват в първи клас и за тях униформата е също толкова радостен символ колкото и първата ученическа чанта ( моята беше червена с черен капак, 4 отделения и голеееееми закопчалки, миришеше на лепило и кожа- дядо ми я направи лятото, лека му пръст). Поне до първия учебен ден, когато идеята за това, че са “порастнали” и че “стават ученици”, която мама и тате са им внушили, придобие реални нотки и започнат травмите от контакта с новата среда. Униформата за мен не е виновна, че има травми от средата и че те ще повлияят на поведението на учениците. И че тя, Униформата, ще си го отнесе. Както с всеки Идеал, като се сблъска с Грубата Действителнот. Това ( само и единствено за мен) не прави Идеала по-малко идеален. :)))) Ай стига дървени философщини, голяма работа, униформи :)))

 4. не съм следил как се развива идеята,но доколкото знам в основата е училищата в които се въвежда да получават някакви субсидии или нещо такова.тя да е индивидуална за всяко учебно заведение .Тоест не е нещото което някои помнят като сините костюмчета и престилчици с които бяха облечени всички ученици едно време .

 5. напълно съм съгласен с теб – по-добрият вариант е да се въведе дрескод (тъкмо хората ще научат какво е това животно), който хем да позволява свобода на личната изява, хем все пак да ограничава някак начина по който се обличаме. честно казано парите, които отиват за униформи, могат да бъдат дадени за много други по-необходими неща…

 6. Предпочитам да ходят с униформи, от колкото като курви. Щото те сега в огромната си част ходят като курви.

 7. Докато не се промени начинът, по който възприемаме тия “курви”, то младите ще искат да приличат на тях. Отново се борим със следствието, вместо да се замислим каква е причината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.