sexual selection

Спокойно, не е порно!

Много често се чудя защо толкова много хора са така показни, защо парите, скъпите автомобили, марковите дрехи и популярните заведения са толкова важни за тях. И от много мислене за малко не се удавих! Ще изложа мнението си накратко, по-долу, но първо вижте туй забавно нещо:

Тъй! Нека продължа 🙂

Знаете какво е sexual selection, нали? Ако не знаете – да обясня накратко:

 • Сексуалният подбор е принцип на избор на сексуален партньор, свързан с естествения подбор, който Чарлз Дарвин описва в своите теории. Дарвин твърди, че индивидите избират своите партньори по определени признаци, в зависимот от вида сексуален подбор, който съответният животински вид “практикува”. Има два основни вида сексуален подбор – борба (както при елените) и избор на партньор (както при повечето птици).
 • При борбата, както знаем, двама мъжки се бият за да докажат своето надмощие, като победителят спечелва сърцето (или поне репродуктивните органи) на женската. При борбата, също така, са важни вторични полови белези при мъжкарите, като например големина на рогата (които в случая се наричат оръжия).
 • При избора на партньор, женската избира мъжкия по други критерии: тя търси онзи с най-впечатляващи орнаменти – най-красивите пера при пауните и райските птици; най-сладкия глас при много пойни птици; и т.н.
 • Това са може би най-обичайните видове сексуален подбор, но тук-таме може да се наблюдава и обратния вариант, където женските се съревновават за мъжките. Ама за това трябва да почета повечко, тъй като единственото, което ме свързва с биологията, е това, че съм живо същество 🙂

Стана ли ясно? Това е изключително кратък и опростен преглед на сексуалния подбор.

А защо ли пиша за това?

Когато хората са живеели по поляни, в пещери, в дупки или под камъни, вероятно са избирали партньорите си по подобен начин. Теориите са много и различни, но тази на Дарвин за сексуалния подбор ми се струва най-логична. Та тогава вероятно жените са си харесвали най-високия и як мъж, или пък онзи с най-големи… оръжия 😀 Или онзи, който е крещял най-силно, или пък който е миришел най-гадно (твърди се, че миризмата на пот е една от причините хората да са оцелели, тъй като тя е помагала да прогонват разни диви дзверове). Целта в случая е да се избере такъв партньор, който ще може да нахрани и опази едно семейство – да гони саблезъбите тигри и да убива невинните антилопки, за да може чаветата да нагъват пържолки.

Да, ама вече не живеем по този начин! Колко ли души са останали на света, на които се налага да убият нещо, за да не умрат от глад? На колко души се налага да пазят жената и децата от непрестанните набези на глутници гладни гадове? Сигурно има такива, но определено не живеят в нашето пост-модерно западнеещо се общество. Тогава? Сексуалният подбор рухва ли?

Неееее! В нашето общество има други пособи за оцеляване. Например много пари и много власт. Парите и властта са тясно свързани, а властта има много измерения – от политическа до поп-културна (никой не може да ме убеди, че Мадона няма власт над милиони хора).

И така, защо младите дами си избират мъжагите с вратлетата и скъпите возила? Ами защото возилото представлява статусен символ, който поставя съответния мъж в такава прослойка, в която той няма как да е беден, недохранен, мизерстващ и т.н. А на дамата й е нужно точно това – сигурен, спокоен и обезпечен начин на живот, който да й позволи да отгледа малките.

А защо младите дами си правят големи цици, големи устни и големи коси? Защото пък мъжете избират за себе си жените с най-ярко изразени орнаменти. Така де, райските птици да не са вчерашни?

Това е изключително, ама изключително опростен модел на това, което е в главата ми в момента, ама някак не смея да подхвана задачката да го опиша цялото. Все пак тук мешаме семиотика, биология, антропология, социология… и сигурно един куп други логии. Има да чета, да чета, да чета, (и да цитирам, да цитирам, да цитирам) докато успея да докарам нещо, което да има някаква реална нАучна стойност 🙂

А следващата стъпка вероятно ще бъде да разгледам различните видове мъже и жени и да ги отъждествя с разни животни. Например жените, които си търсят красиииииииви мъже, са паунки (или райски пилета), докато жените, които искат мускулести и силни мъжаги, са лъвици (или сърни).

Айде стига толкоз!

17 Replies to “sexual selection”

 1. Някои хора още работят по моделите на Дарвин, колкото и да е странно. Например – всички футболисти се женят за манекенки. Ай ходи го обясни.

  Просто различните хора също са на различен етап от еволюцията си… Колкото и да ми омекват краката като чуя гласа на Ръсел Кроу знам, че в реалния живот ми трябват други неща е един мъж. 🙂

 2. Доста ми хареса публикацията … идеята да оприличиш видовете мъже и жени също ми допада, чакам я с нетърпение 😉

 3. Хубава теза. Само дето не е съвсем оправдана. Защото най-богатите хора далеч не изглеждат по начина, по който архетипно би трябвало. Особено гийковете. Най-очевидната справка – Бил Гейтс. Не знам по какви критерии си го е избирала Мелинда, но когато се е запознала с чичо Били през ’87, той опрелено не е викал най-гръмогласно, съмнява ме да е имал най-голямото… оръжие и все още е бил твърде далеч от феноменалното си богатство днес. Освен пък да е мирисал най-гадно… 😀

  Така че тезата е валидна, но за определен тип първосигнални същества от женски пол. То в общи линии не че те не са доминиращата разновидност, но не бих искал такава да осигури продължение на рода ми. Защото с такова… нещо… язък за гени(и)те, ще потънат като в черна дупка.

 4. На въпроса “Какво възбужда жените най-много?”, отговора който дават мъжете е “дебел портфейл”. Защо? Защото го нямат и го ползват за оправдание, че приятелката го е зарязала. Има жени, които търсят мъже с пари, да. Защо? Защото са осъзнали, че мъжете и без това не стават, така че, по-добре глупав и с пари, отколкото глупав и без пари, тук твоята теория рулз. Но според мен една уважаваща себе си жена би търсила мъж с пари не за да й бъде мъж, да го обича и да му готви или да спи с него, а за да и купува обувки и кожени палта. За обич и закуска в леглото си има друг. Което води до извода. Един мъж никога не стига! Трябват ти поне 5. Един добър, за да я обича, един лош да обича тя, един да купува обувки, един с който да си говорят за живота и да ходят на разходка в парка, един да запознае с техните.

 5. Сигурен съм, че сте наясно, че тук съм разгледал една специфична ситуация, при това не без намигване 😉 Разбира се, че Бил Гейтс нито е бил красив, нито богат… Но и той е имал своето “оръжие”, сигурен съм – примерно, акъл. Както една приятелка ми каза днес, “А за тези като мен, които си падат по geeks, какво ще кажеш?”

  @patblansh – Ако това, което казваш, стане достояние на достатъчно мъже, вариантите са три:
  – Да не искат да припарят до теб;
  – Да припарят, защото всеки ще си има още 4 жени (една за гугукане, една за секс, една да му готви и т.н.);
  – Да минеш на жени.

  Но наистина, рискът всеки мъж да прочете мнението ти тук е изключително малък, тъй като малко хора ми четат блога 😀

 6. Съгласна съм с идеята, че този тип подбор на партньор важи за първосигналните женски. Сиреч-кола, пари, скъп телефон: значи има пари да ме издържа. Има ги тези, даже познавам такива екземпляри. Има ги и мъжете, които удрят един 3D скан и ако мацката няма необходимите релефи се праща директно у лево. Е, има ни и тези дето гледаме отвъд първичните полови белези 🙂 Все пак уж някои неща ни отделят от животните.

 7. То си трябва и зрялост, за да се разберат някои неща, приятелю 🙂 Зрялост, нещо, което мнозина нямат. 🙂 Заради момичета, които не са осъзнали мястото си в обществото, страдат и всички останали. Така е и с мъжете – един е мачо и не става – значи всички не стават. Това е предубеденост жестока.Отделен въпрос е, че неспособността да се отдадеш на един човек е и вид слабост.А ако добавим и това, че мнозина хора са направили от Личното пространство непревземаем замък….става мазало. Айде стига съм писал, че ще ми истине искандер кебапа 🙂

 8. Време ми е и аз да се разпиша.. И така.. Моето мнение е, че всяко момиче се влюбва в лошия от филма, но се жени за принца. Защо? Защото той е този с белия кон. Може през живота си да има от всеки тип момчета.. От тези с татосите и обеците по тялото, до спретнания бизнесмен.. Избора ни за съпруг, обаче! Много ясно, че ако успеем да залъжем някой с дебел портфейл, ще го направим! И за какво да си кривя душата? Може да не съм материалистка, но стане ли въпрос за децата ми.. Да, искам да съм сигурна в тяхното бъдеще!

 9. @Мария: по отношение на принца с белия кон… или принцът на практика се оказва просто кон, или вече до него има някоя кобила 🙂

 10. когато близка приятелка ми заяви, че харесва даден мъж заради генетичното му наследство, се озадачих. тя обаче е далеч от меркантилните изрази и съм сигурен, че не е единствена и че подобен ход на развитие е желан от мнозина. същото касае предполагам и нас, независимо че не го осмисляме /изказваме на глас и не можем да заявим: ‘искам дете от него’.
  щеше да е хубаво да раздуеш още малко темата, абстрахирайки се от научните аргументи.. такива можем да набавим във всяка библиотека
  @ patblansh: от “един мъж никога не стига” надолу – направо ме зарадва 🙂 не се свеня да заявя ответното (жалко че е утопично или ако не – поне неприсъщо за християнското ни общество 😉

 11. нямам нищо против моногамията, стига да се появи този 5 в 1 😉 но за момента отказвам да се заблуждавам, че съществува.
  @muiiio, това за четирите жени не ми е проблем на този етап от живота ми, стига аз да получавам всичко, от което имам нужда, включително време за себе си и лично пространство. Освен това, трудно ми е да го кажа, но не съм перфектна…все още, съответно няма как да съм с перфектния мъж, защото ще наруша баланса във вселената. Въпреки че…като се замисля повече – “хубавите ябълки, прасетата ги яли”

 12. Уф, всичко допира до това, че всеки иска да е оценен добре! -От ВСЯКАКВА гледна точка! -където го сърби се чеше човек.. И тези които са коментирали тук го правят.. А- където има празно, ще трябва да се запълни..

 13. Сама се убедих, че човек 5 в 1 съществува, и не само толкова… И да кажа 100 в 1 ще е малко! А човека не е пълен с пари, няма кола и уникално скъп телефон. Но пък е човек за разходки, приказки, готви перфектно, и има още много положителни качества, но и той не е перфектен, никой не е. Но е истински и уникален, какъвто би трябвало да е всеки човек.
  Но има друго – едно време какво са искали хората (жените по скоро). Мъж да ловува и толкова едва ли не и… още нещо 🙂 А сега? Не са ли ни прекалено големи претенциите? Ами май да, но това е мое мнение! Ако можем ние само да си ходим на фризьор, маникюр, солариум и т.н. и т.н. “Колкото повече, толкова повече!” Не знам, но аз лично за себе си не се чувствам добре така, някак непълноценно ми е, гузно дори… Че ние не можем да работим ли, за да си “доставяме” така желаните животоспасяващи процедурки и да си “глезим” душичките със скъпи вещи? И с какво толкова са ни длъжни, че да искаме и да искаме и в един момент да не можем да се спрем? На всеки му е добре ако може да не дава пък много да получава. Да ама и мъжете не са толкова големи будали. Веднъж са го прецакали, втори път и вече му писва и после се питаме аджаба защо не ще сериозно да се хване с някоя свестна девойка. Ми то бива бива, но и нашето на нищо не прилича. И аз не ги обвинявам, прави са си младежите. За бой са същите тези накипрени девойчици дето само в портфейла им гледат. И как после в този кратък живот да срещнеш 5 в 1, е няма как…
  Успех на търсещите и на намерилите… И дано има все повече намерили човека – 5 в 1 ! Но първо да оправим себе си и тогава да имаме претенции! 🙂

 14. здравейте, пак съм аз 🙂
  @irra, радвам се за теб, много хубави неща си казала и много верни! Аз с моята голяма уста…направо млъквам, защото сякаш някой отгоре разтвори облаците, почеса се по дългата бяла брада и каза: “хм, ще й пратим на тази шушумига 7 в 1”, а аз дори нямах време да си издялкам ръбовете и да си изпиля тръните. Много неподготвена ме хвана!

 15. Напълно съгласен с MUIIIO ! Всякоя жена, момиче а и вече малките тъпи МОМИЧЕНЦА на по 13-14-15 годинки гледат имаш ли парички и просто и грубо държание. Дарвин е прав ! За това мъже и момчета стремете се да имате ако не яка западна кола то поне да е лъскава и да има музика ! Най вече. Дръжте се грубо, псувайте бийте и шамарчета и вече като се видите на зор с някоя мома се превъплатете на добрия и състрадателен разбиращ младеж… БЛЯЯЯЯЯЯЯЯЯ пфффффффф. Много ги мразим такива ама това е начина да си намериш партньор било то за сериозна връзка или просто секс за 1 седмица или развлечение. Ужас !

  Понеже изчетах коментарите и ми направи впечатление едно изказване за жената на която и трябват 5 мъже. Верно е това ! Учудващо ама аз сам от тия кадето са за приказките за живота. Или по просто мене ме ползват да се оплакват и да им стане по леко. И като ги слушам за кви глупости реват направо ми иде да я набия едно хубаво и да спре 😀 ама айде де.
  Ама поне имам 1 час внимание от страна на женския пол и се чуствам и аз полезен и забелязан от някоя, ако това е за хвалене ама ми се струва, че е за реване 🙁
  И те така.

Коментирай

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.