егоист

Сутринта (условно) шофирах към офиса, както всяка сутрин. Обикновено минавам през един булевард, чиито пътни ленти са от двете страни на един канал. През канала има три моста за пешеходци, като всеки мост продължава в пешеходна пътека тип “зебра”. Обикновено пешеходците стоят кротко и чакат да се отвори възможност, за да пресекат. Аз винаги предпочитам да спра, за да могат да минат – дори спирам по средата на платното, за да не реши някой великан на мисълта да мине край мен и да отнесе някой неподозиращ пешеходец.

Та сутринта видях, че един дядо стои на края на моста, в началото на пешеходната пътека, и чака удобен момент. Забавих отдалече и спрях. Той ме погледна. Погледа ме още малко, после изнервен размаха предни крайници и ми се скара – “Тръгвай бе!”

Погледнах го тъпо, ядосах се и потеглих с мръсна газ – исках да избръмча, за да види, че съм ядосан.

Замислих се – защо всъщност спирам на пешеходната пътека? Защо помагам на съседката да качи три щайги с домати до тях? Защо подавам ръка, когато някой излиза от задната седалка на колата (която е двувратка)? Защо превеждам реферати по археология на леля ми? Защо това, защо онова? Защо помагам (понякога)?

Защото съм егоист. Ако не бях егоист, нямаше да се обидя на дядото тази сутрин.

Когато помагам, аз се чувствам добре. Поне малко да помогна – не е нужно да правя гигантски услуги, просто малки злободневни жестченцета. Когато помогна, аз се чувствам малко повече, храня егото си, доказвам на себе си, че съм добър и стойностен човек. И още повече – показвам го на онзи отсреща.

Който тази сутрин отказа да го види и дори ме скастри!

Егоист!

12 Replies to “егоист”

 1. учудващо е колко много научаваме за себе си, когато искаме
  🙂
  едно от многото лица на егоизма
  хубав ден

 2. Не мисля, че е правилно да се описваш, като егоист. Или може би е време да се обясним “егоист” в една друга светлина, а именно правенето на добро, за да се почувстваш Ти добре. В този ред на мисли и аз съм егоист. Но реално “егоист” е да правиш неща, без да те интересува друг как ще се почувства.Ти си добър човек 🙂

 3. Егоизма е супер. Няма по-естествено и природно нещо. Ако всеки мисли за себе си и прави така, че да му е добре, значи всички ще са добре. Но все се появява някой, който да прецака схемата – съчувствие, демек “леле, колко ти е зле, на мен не ми е толкова зле”, благотворителност, по-точно “аууу, че си беден и гладен, я да ти дам малко”. Обичайте се!

 4. Ей, тия дЕдовци как ме дразняяяяят! Ходят из улицата МИ като индийски крави, подрънкват с чановете…. Затва газиМ! Бегай, дедааааааа! ВрооооооооууууууММММММ!

 5. Всеки си има мнение 🙂 Както всеки си има (-|-) 😀
  Оф-топик – ма молим въ, направете си граватари 😛

 6. ….хроничната липса на любов…във всичките и нейни измерения…може би стои в основата на егоистичното ни аз…затрупваме се с какв ли не материални блага….истината е, че ни липсва любовта…хубава тема

 7. аз да ти обясня, като риба на риба 🙂
  заради емпатията е. “влизаш им в обувките” лесно – представяш си какво би било ти да си на тяхно място – става ти кофти и затова ти се приисква да помогнеш като по този начин облекчиш както техния, така и собствения си дискомфорт.
  а егоистите не могат да се поставят лесно на чуждо място и затова идея си нямат (и не искат да имат естествено) какво изпитва другият.

 8. Хаха…много добре те разбирам. И аз така се натискам да режа салати и да мия чинии по всякакви комунални събирания, защото после се чувствам добре и никой копче не може да ми каже. Ако хранят някой, че не помага, това няма да съм аз.

  Ти си една благородна форма на егоист, Мишо. Не се впрягай. Всички го правим. Човещинка е.

  А за дедото…пешеходците сме стреляци зайци. Често ни се случва някой да ни направи път, а като сме по средата на пешеходната да форсира двигателя ‘врууууууум’ и бедния пешеходец подкача два метра нагоре и търси окопите. И мъжО се дразни като пуска разни хора а те го гледат стреснато и не щат да минават. Ама и на нас не ни е лесно 🙂

 9. “газим жени ,газим деца
  газим старци…
  газим сичко!! ”

  завиждам на такива дето могат ВСЕКИ път да дават път ка пешеходците..

 10. Всъщност не знам защо обикновено хората казват “егоист” сякаш е нещо лошо 🙂
  На мен от малка ми повтарят, че съм егоист (в лошия смисъл, който повечето хора влагат в думата)..по-скоро като малка ми го казваха, де..скоро не се е случвало.
  А пък, да кажа докато съм в темата, че за разлика от егоцентрика, чието мото е “искам, за да имам”, това на егоиста е “искам, за да дам”. Така, че да си егоист не е лошо. Аз също съм егоист. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.