портокал-шоколадова бомба с Daro

За първи път гостувам някъде под някаква форма. Беше много интересно, защото досега не съм стъпвал в истинска кухня на истински шеф, още по-малко в истинско заведение!

Daro e едно много приятно местенце в центъра на София, което има точно онзи дух, който толкова много ми липсва откак работя в Младост 4. Духът на европейски град с история, с характер… Нали знаете, където човек би се разхождал сутрин, и да му замирише на кафе и сладкиши…

But I digress!

Daro ме покани (така де, Дарин Стойков ме покани) да приготвим заедно нещо, което е типично “муйовско”. Известно време не можах да измисля какво точно, но на Дарин му хрумна, че един супершоколадов сладкиш с цял портокал звучи чудесно. Даже предложи да го направим тройношоколадов, при това с 3 различни вида шоколад – горчиво шоколадово тесто, парченца бял шоколад, залято с ганаш от фин млечен шоколад…

Аз предложих да комбинираме портокаловата основа с концепцията за Mississippi Mud Cake, за да се получи един наистина сочен, разнообразен, разхвърлян, но много вкусен сладкиш! Дарин е професионалист с богат опит, затова лесно успя да измисли как да завършим сладкиша по такъв начин, че да бъде балансиран и интересен:

Върху портокалово-шоколадовата основа – солен карамел.
Върху карамела – карамелизирани лешници.
Върху лешниците – италиански меринг.
Върху меринга – шоколадови трохи.
Най-отгоре – ганаш от млечен шоколад!

След като приключихме, опитахме нещото, за да сме сигурни, че си заслужава.

Определено си заслужаваше!

Трябва да вметна, че Дарин ме научи на няколко неща, едно от които е как да правя италиански меринг (на водна баня, за да се сготвят белтъците) и как да карамелизирам ядки (въпросните лешници, които той измисли за рецептата, са най-приятната изненада за небцето в този сладкиш!).

Така че, ако тази седмица минавате покрай Ангел Кънчев – заповядайте в Daro, където можете да опитате нашето съвместно произведение!

One Reply to “портокал-шоколадова бомба с Daro”

Comments are closed.