захаросване

Тия дни се захаросах.

Къде апетит, къде скука, къде експерименти (че обещах на моите Лилави да им занеса нещо кокосово и експериментирах)…

Ползвах шафран и бахар в сладкиш (редом с още половин дузина подправки), съсипах една партида масленки (като се пробвах да променя рецептата), направих течен карамел с морска сол (следващия път ще бъде и с beurre noisette) и направих що-годе успешни кокосови бисквити (които утре ще занеса на Лилавите).

Предпразнично захаросване. Като подготовка да изкараме зимата, която сякаш ей сега започна.

Пиша, тъй като от известно време не съм споделял нищо тук. И ей така, да поразмърдам малко блога.

Ще споделя как направих карамела и по-успешните бисквити 🙂

За съжаление, нямам снимки, но утре може и да щракна Снимах на дневна светлина самите бисквити и карамела (който обогатих с няколко лъжици карамелизиран кокос).

 

Кокосови масленки с карамел на сутрешното слънце
Кокосови масленки с карамел на сутрешното слънце

КАРАМЕЛ

Това се оказа не толкова сложна задача, колкото мислех.

Продукти:

– 1ч захар (използвах от големите чаши за топли напитки – т.нар. мъг)
– 1/4ч вода
– 6сл масло (попрепълнени, почти цял голям пакет)
– 1/2ч течна сметана
– 1 чл морска сол (твърдят, че ако не е морска, разваля вкуса)
– 1 ванилия (може и без, а може и с ром)

Приготовление:

Захарта и водата се сипват в по-дълбок и голям тиган, не тефлонов, с дебело дъно. Хубаво е ако нямате тиган с дебело дъно, да имате съд с равно дъно и котлон с размера на тигана, за равномерно загряване. Твърди се, че не е хубаво по стените на тигана да остават захарни кристали, затова аз просто изсипах всичко в средата на тигана и леко го поразбърках с телта.

Котлона включвате на средновисоко (аз използвах степен 7 от 9) и чакате, като от време на време леко разбърквате с тел. Захарта ще се разтопи, след което ще започне да ври. В този момент спирате да разбърквате с телта, а само от време на време – сравнително рядко – разклащате съда.

Сега стоите и гледате. Бавно-бавно, захарта ще започне да променя цвета си. Трябва да достигне дълбок, кехлибарен цвят (около 175 градуса по Целзий, за онези от вас, които си имат сладкарски термометри). Ако се забавите много, рискувате да загори. Именно тук добавяте маслото и разбърквате с телта, докато се разтопи и то. Смъквате от огъня и добавяте течната сметана, като бъркате постоянно и хубаво, за да получите красива, хомогенна смес.

Сега добавете ванилията и солта, като продължите да разбърквате.

Готово! Изглежда течно, но до следващия ден ще се сгъсти до консистенцията на Nutella на стайна температура 🙂 Пресипете карамела в някакъв удобен и/или красив съд.

Има аромат, вкус и цвят точно като Werther’s Original.

Смятам следващия път да експериментирам с по-тъмен карамел.

 

КОКОСОВИ БИСКВИТИ

Те пък изглеждат лесни, но малки отклонения от рецептата водят до изненадващи разминавания с очакванията.

Продукти:

– 1.25ч брашно
– 2/3ч захар (най-добре се получи с кристална бяла захар)
– 1ч кокосови стърготини
– 1/2чл сол (и тук използвах морска)
– 6сл масло
– 1 ванилия
– 1-2сл вода

Приготовление:

Сухите продукти се омешват заедно.

Маслото трябва да е хубаво омекнало и нарязано на парчета. Аз го нарязах на парчета и го загрях за 30-40 секунди в микровълновата печка. След което го добавих към сухите продукти, заедно с ванилията (използвам течна) и започнах да омесвам тестото на ръка.

Първоначално консистенцията ще бъде като на хлебни трохи. След повечко месене ще започнат леко да слепват. Тук е добавят 1-2 до 3сл вода. Вече имаме приятно маслено тесто.

Сега вариантите са няколко:

1. Разточва се тестото на 0.5-1см слой и се охлажда за около 2ч в хладилник, след което се нарязва с нож, или оформя с формички за сладки.

или

2. Разточва се тестото на 0.5-1см директно в съда, в който ще се пече. Аз използвах самата тава от фурната, като я покрих с незалепваща хартия за печене. След което нарязах с нож за пица на правоъгълници.

или

3. Оформят се на ръка тънки бисквити.

След което се слагат във фурната на 170-175 градуса и се пекат между 12 и 15 минути. В зависимост от предпочитанията, трябва да са между кремаво-златисти или златисто-кафяви.

Както повечето тестени сладкиши, бисквитите са много по-вкусни след като се охладят. А, да, освен това веднага, след като се извадят от фурната, са много меки и много ронливи. Когато се охладят хубаво, ще стегнат.

 

И както се сещате, бисквитите се комбинират добре с течния карамел 🙂

4 Replies to “захаросване”

  1. Мда. Слюноотделям, докато чета. Не знам дали това ти е била целта, но да знаеш, че се получава. Готин пост и ми намирисва на началото на едно нещо. 🙂

  2. Сигурно е в мен проблемът, но докато вреше захарния сироп, почна да става на коричка, а не да се карамелизира. Та добавих пак вода и бърках. Към момента – 5 минути след крайния резултат, на вкус е жесток карамелът.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.