Напред към истинско заплащане на труда

Промяната от която се нуждаем е неотложна и за да има смисъл, трябва да е драстична – рязко увеличение на възнагражденията до нивата в развитите държави от ЕС.
Всички приказки за постепенност, плавност, за “меки” мерки и т.н. са  за наивниците.
Сега трудът е лошо платен и ефектът от труда, естествено, е плачевен.  Държавната администрация работи на 10% от необходимия капацитет, държавата и особено общините са лоши платци, нито една от услугите не върви гладко. Фирмите закъсват, но не само поради проблемите с държавното безхаберие. Производителността на българския работник/служител е най-ниската в Европа,  не защото хората са калпави, а поради счупената взаимовръзка  “добро заплащане за добра работа”.

 

Според данни на Световната банка, публикувани в сп. Economist в края на април, производителността на труда на изработен час в евро е най-ниска в най-бедните нови страни членки, и висока в богатите страни от Западна Европа. Най-ниска – доста под 5 евро, е в България, следвана от Румъния. Над 5 евро на час са Литва и Латвия…

 

Лошата или полуработата трябва да се наказват жестоко. Нормалната и добрата работа трябва да се уважават и възнаграждават така, че работещият да е спокоен и доволен. Калпавите или се научават, или отпадат.

Как ще се постигне драстично увеличение на възнагражденията?


В САЩ не е възможно американски гражданин, пълнолетен, да получава по-малко от 8 щатски долара на час, независимо какво и къде работи.
В България трябва незабавно, със закон, да се забрани български гражданин, пълнолетен и пълноправен, да получава по-малко от 11,7 лева ( 6 евро ) на час. Това означава МРЗ – минимална работна заплата равняваща се на 1 122 евро. Подобни са нивата във Франция, Германия, Дания, Белгия. Ние с нищо не сме по-лоши от гражданите на тези държави и освен това членуваме в един клуб с тях – ЕС.
Резултатът ще е изненадващо добър.
При толкова голямо и рязко увеличаване цената на труда (близо 10 кратно), цените на стоките също ще нарастнат, но в по-малък порядък – няма да е 10 пъти. На практика платежоспособността, а от там и оборотите ще се увеличат значително.
Приходите в хазната ще се увеличат строго пропорционално към увеличението на работната заплата, но при следните изрични условия:
– стриктно опазване от сив сектор при трудовите договори;
– държавните служители се облагат както всички останали български граждани.
След увеличението държавните служители вече наистина ще има какво да губят – добро заплащане и добра пенсия.  Ако ги мързи или работят само срещу подкуп, недоволните им колеги и недобре обслужените граждани бързо ще разчистят паразитиращите.
Увеличените приходи в хазната ще позволят да падне ограничението за максимален размер на пенсиите. Незабавно ще могат да се дадат добавки към пенсиите на най-унижаваните български граждани – пенсионерите с ниски пенсии, които са твърде много.
Рязко ще се повиши стандартът в тази забравена от Бог държава.
Кой ще пострада?
Най-вероятно тъй наречените експортно ориентирани чужди инвеститори ще ореват орталъка, че са нарушени разчетите им. Печалбите им силно ще намалеят или ще изчезнат. Нека! Разчетите на българските граждани вече 20 години се нарушават и е време да се разбере, че по-важни от интересите на износителите на български суровини са интересите на собствениците на тези суровини.

Работещите за нашия пазар чужди инвеститори – например мобилни оператори и банки, ще бъдат повече от доволни. Те лесно ще се адаптират.
Продадените електроразпределителни дружества ще имат много ядове. Цената на тока не е пряко обвързана с минималното възнаграждение, а те ще трябва да плащат на българските си служители европейски заплати. По-добре така, отколкото с комисионни договори да изнасят печалбите в своите страни пренебрегвайки интереса на България. Ако не им харесва – могат да се откажат от договорите си.
Същото важи и за водните оператори, и за концесионерите на боклука.

Накрая най-важните пострадавши – българските фирми.
Шокът ще е ужасен.
Има обаче една родна поговорка – “Всяко чудо за три дни”!
Тези, които в кризата нямат работа, ще предпочетат да не плащат високи заплати и ще прекратят дейността си. Качествените хора ще предложат своя труд на други фирми, които имат работа, но вече срещу истинско заплащане.

Най-добрите специалисти няма да имат никакви проблеми.

Калпавите или се научават, или отпадат.

Конкуренцията ще е истинска. А кризата, рано или късно, ще отмине.

 

Тук е мястото да се отбележи, че съществува дълбок стопански и етичен проблем в тоталната безкритичност с която родното законодателство допуска кьораво и сакато да притежава или по-скоро – да управлява фирма. Образователният ценз е въведен за управление на автомобил, а за управление на хора не е. Би могло да се окаже, че цензът е разковниче както за нормализиране поведението на българските фирми, така и изобщо за наложителната синхронизация на българската икономика към глобалната.
Големият проблем за българските фирми след задължителното увеличаване цената на труда, ще възникне в периода за адаптация на пазара към новите стокови цени. През първите 2-3 месеца приходите няма да са в равновесие с необходимостта от разходи за заплати и осигуровки. Тук ще си проличат качествата на мениджърите. Опитните ще се справят веднага. Към неподготвените съветът е – неотложно, прямо и откровено обсъждане на проблема с работниците и разумен план за разсрочено плащане на възнагражденията. Когато работниците знаят, че ще получават сериозна заплата, то те ще са готови на големи ( дори до 6 месеца ) отсрочки и частични плащания, ако разбира се не са били лъгани преди това.

Сътресенията ще отминат. Фирмите и хората в тях ще се адаптират.
Ако
поведението на администрацията е адекватно – всичко ще влезе в релси за приемливо къс период.

И Европа ще е в нас, а ние – в нея!

– – – –

Vazоff (гост-автор безбложник)

7 Replies to “Напред към истинско заплащане на труда”

  1. Иска ми се да не прозвучи като брутална подигравка, обаче всичко това ми напомня на варненеца с плаката “МРЗ 1200 лева” или нещо такова.
    Жалката истина е, че българинът е евтиняк в най-грозния смисъл на думата и заплатата е му съответства на това. Освен това е бая завистлив, което допълнително му пълни памперса с лайна, щото колкото и да се пъне за повече, докато той завижда на оня дето се е договорил да взима много по-голяма заплата от неговата за същата работа, в това време някой като него му крой капата. Та така.
    Освен това има и друго – никой норматив не може да накара никого да получава повече, ако тоя същия си знае, че е скапн евтиняк и заслужава малко, като в този пример, който сигурно вече е позабравен – http://kololoto.blogspot.com/2011/11/088.html
    Явно е, че нормирането, каква хубава дума само 😉 не работи, дори при малките нива, а какво ли ще бъде…

    Муьо се е преебал с публикуването на тая боза, това вместо заключение 😀

  2. А какво ще стане с 95-те процента безработни?

  3. а марихуаната ще се продава в супермаркета

  4. Човече какво си пил, не можеш да накараш някой (със закон) да плаща повече, от колкото работника произвежда. Нали се сещаш, че минимална заплата от, да речем, 500 лева е нереална за българската производителност, какво остава за 1000 и кусур. Според мен минималната заплата трябва да изчезне като понятие, това би довело до намаляване на безработицата.

  5. Бре, много малко хейтърчета нещо. Аз очаквах да се стовари половин нещастна България.
    Така е то – нищо не съм писал за комунистите, Костов, Б.Б., Це.Ца, Цв.Цв. и т.н. и въобще не им е интересно. Ама полемика за това как да излезем от *айната – йок!
    Аре момчета – 1 кубик пръст и тук и в САЩ се копае за 1 час. Защо там е задължително да платиш 8 долара, а тук Митко Василев вика – на тоя скапан евтиняк ше му дам най-много 5 лева щото е скапан евтиняк.
    Като ми обясните тоя феномен тогава пак ще си говорим дали нося плакат МРЗ 1200…

  6. Дължа извинение на Muiiio и на всички почитатели на неговия блог за грубия тон и неподходящите емоции които “избълвах” на 19.04. Опитвах да оправдая гнева си с нищото, което се случва в Бг, но после разбрах, че ако едно замърсяване се замества с друго – все остава замърсяване. Нормалният език, който повечето от списувателите използват тук, въздейства пречистващо (поне върху мен).
    Благодаря и извинявайте !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.