ко ме глеъш бе!

“Е защо мене ме спирате, аз карах само с 20км над ограничението, спрете оня дето прелетя с 200!”

Мхм.

“Не ми обяснявай, че моята къща била незаконна, тя е само на 1 етаж, иди виж съседите кви палати са дигнали!”

Мхммм…

“Не ме гледайте мене! Тия преди мене как вършееха, вие мене ме гледате!”

Мхмммммммм……………

Е те такива сме всичките! На принципа “everybody’s doing it”. На принципа “не ме гледай какво правя, а ме слушай какво приказвам”. Ако някой друг изтъпее, можем да си позволим и ние, нали?

“Мишо, защо драскаш по стената с тоя молив?”
“Ама той пък Гого драска с маркер!”

Мхмммммммммммммммм……….

“Гого, защо имаш тройка по математика?”
“Ама той пък Мишо има двойка!”

Мммммммммммммхххммммммммммм………

Ей такива сме. Като петгодишни детенца. И виждаме себе си в другите, които постъпват по този начин. И им прощаваме, защото така прощаваме и на себе си.

Докато продължаваме да си прощаваме собствените грешки, ще си сърбаме попарката!

.

11 Replies to “ко ме глеъш бе!”

 1. Сериозно си размил границата между това да си способен да носи отговорност за постъпките си и това да знаеш кога е правилно да простиш….

 2. Аз да поясня, че в бързото ми бръщолевене сигурно не е станало ясно: идеята не е да спрем да прощаваме – на себе си и на другите. Идеята е, че в момента, в който автопрошката се превърне в правило, а не в изключение, тогава и грешката (нарушението, прегрешението) се превръща в статукво.

 3. Мисля че това, което Мишо се опитва да каже е, че правилата важат за всички и че това, че другите не ги спазват не е извинение. Но аз по-скоро си мисля, че човек трябва да е адаптивен, щото системата е прецакана.

 4. @Bloodymirova – Това искам да кажа, да. А това, че системата е прецакана, не бива да ни служи за оправдание да я осерем тотално.

 5. То и тука намирисвам семантика, но това явно е друга тема. За семантиката. Съгласен съм с Мишо. Прошката е духовно, релегиозно понятие и би трябвало за други дела да се отнася.. Що се отнася до прецаканата система, както и примерите, дадени от Мишо – не трябва да си ги само-прощаваме, нито пък да ги прощаваме у другите. Най-малкото, щото така много принизяваме значението на думата прошка. Само че, тука вече се намесва това дали искаме да сме част от системата, да спазваме правилата и тям подобни или не искаме. Или пък искаме да ползваме само благинките на системата и да ебаваме майката на всичко друго. Щото той още Нерон и всички негови братвчеди са го правили.. тъй де!
  П.П. Баси, Мишо, с този и с предишния пост ме вкара в много мисли.. Как да работя сега, бе човек?! Ей, тия постове да не са страничен ефект от колдрексите и ферфексите – прочел ли си ония малките букви, дето казват най-важното?!? :)) Я да вземаш да оздравяваш бързо, че….. :))

 6. @Венци – Оздравях си, бачкам си 🙂 Просто не ми се спеше и нещо ми бълбукаше в главата.

  А иначе автопрошката, поне според мен, легитимира грешката. Не само моята, а всяка.

 7. Искам да добавя към списъка и хората, които цъкат с език, че всичко е прецакано и всички са маскари, но не си плащат за градския транспорт или не си плащат парното, или не смятат за нужно да плащат данък куче. За такива хора правилата важат само ако те имат полза от тях.

  Според мен проблемът е, че липсва гражданско съзнание. За мен човек, който не вижда нищо нередно в това да не плаща за позлвания превоз или да си изхвърли кучетата на улицата, или да си изхвърли боклука през балкона, явно не мисли за това, че в града освен него живеят и други хора и не вижда причина да се съобразява с тях. Докато царува принципът “на мен да ми е добре и толкова”, няма как да започнат да се спазват правилата, защото смисълът от тях е на всички да ни е добре.

 8. Мишо, точно така – авто-прошката легитимира и затвърждава този модел на поведение, който обсъждаме тук. И Йоана е права, ъф корс. Но, масата, огромната маса, приятели, не е съгласна с нас и имат голям набор от обяснения защо. Та, затова е тук така. Бавните количествени натрупвания все пак ще доведат и до качествена промяна, но надали в рамките на нашия живот. Не можем да спрем Земята и да слезем. Явно не можем и да не мислим за тия неща и да не ни пука. Баси, как ли ще я караме така?! П.П. Революция май трябва, революция, нещо такова – http://www.flickr.com/photos/60799568@N03/6262660585/in/photostream

Коментирай

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.