на старо

Пуша си на терасата и се оглеждам – панелки отвсякъде. Разноцветни – всеки трети апартамент е “саниран” (да се чете “изолиран”, щото хората май не схващат какво е саниране) и си има свое мнение за стил.

Но не разнообразието ми е големият проблем, друго се чудя.

Ако реша да си купувам кола, аз ще съм капризен. Особено на старо.

Ще искам да знам, че получавам достатъчно добър продукт за парите си. Ако няма разните му там защити (възглавници, ABS, серво, туй-онуй), или ще се откажа, или бих дал много по-малко пари за таратайката. Ако харчи много, ще се замисля сериозно дали да я взимам, ще поспоря за цената… Ако не е успяла да мине технически преглед, аз лично не бих я взел.

И ето ги панелките. Големи, тромави кютуци, соц не, ми соц!

Имат си експлоатационни срокове, има си нормативна уредба чрез която се установява състоянието им, амортизацията им и т.н. Само че по някаква причина те НЕ минават през технически прегледи, каквито би трябвало.

Лоша работа!

Един апартамент в такъв блок в София в момента върви за средно 500 евро на квадратен метър.
Един апартамент в нов блок в София в момента върви за 700-800 евро на квадратен метър.

Обаче ако се правеха технически прегледи на сградния фонд, мене ми се чини, че картинката щеше да е различна.

Междупанелните връзки са се скапали, водопроводът и канализацията са под всякаква критика, изолации няма, дограмите са печални, ел. инсталациите са тъжна картинка. Това нещо сигурно няма да издържи по-сериозна буря, камо ли земетресение. Аз ако реша да си взимам апартамент, бих искал да видя една такава оценка; бих искал да чуя препоръки от специалист (който би трябвало да е осигурен от агенцията за недвижими имоти).

В момента цените на апартаментите в панелките са по-ниски основно поради разни утилитарни причини – асансьорът е стар и често се разваля, блокът е грозен, разпределението е шаблонно и недобре измислено… Да, вярно, ако каналите миришат и дограмата пуска вятър – това също се гледа. Ама някак общата картинка обикновено ни убягва. Нито един потенциален купувач няма достатъчно да се поинтересува от цялостната здравина на туй строително изделие.

Първоначалният експлоатационен срок на класическите шейсетарски БГ панелки е бил удължен през 80-те с едни допълнителни 20 години. Ама те взеха, че изтекоха. Преди 10 години! Примерно в “Модерно предградие”, “Надежда”, някои части от “Люлин”… После идват “Младост” и “Дружба”, примерно – техните експлоатационни срокове изтичат в момента.

През 80-те години, без доказване на технически параметри, просто по необходимост, експлоатационните им срокове са удължени от 30 на 50 години.

А през 70-те, когато са строени панелчетата, контролът е бил под всякаква критика, докато виетнамските бригади са си оставяли ръцете по блоците. Ако знаете колко междупанелни фуги са запълнени с вестници…

Нито една панелка не отговаря на съвременните стандарти за енергийна ефективност.

Все едно автомобилът, който смятам да купя, да има ръждясало шаси, стар двигател, да харчи много, да му липсват дори коланите, да няма ел. стъкла или подгряване, чистачките да не бачкат…

И все пак този автомобил ми изглежда прекалено скъп!

Да, търсенето определя цената.
Да, хората трудно биха могли да си позволят по-нов апартамент и се спират на компромисен вариант.
Да, ще си сменим дограмата, ще се “санираме” и ще омажем с бебешко-розово нашата 1/4 от етажа.

Обаче нито можем сами да оправим цялостната енергийна ефективност на апартамента си, нито бихме могли да оправим по някакъв начин междупанелните връзки и всички такива екстри, които гарантират оцеляването ни при евентуален друс.

Тогава защо, наистина, не се провеждат технически прегледи – ако не ежегодни, то поне 5-годишни? И тогава вече да имаме една далеч по-обективна оценка и база за преценка? И вече да си знаем – този апартамент е потенциален ковчег, затова няма да го купя; онзи апартамент е по-сносен, бих дал 300 евро на квадрат; третият е доста добър, там и 500 ще минат… и т.н. и т.н.

А ако държавата имаше достатъчно акъл да създаде програми, както и да се възползва и от програмите на ЕС, та да помогне на и без това оскотялото си население да ъпгрейдне пещеричките си – тогава нещата щяха да са доста по-добре. Даже би им отивало бебешкото розово.

5 Replies to “на старо”

  1. Мише, да ти кажа – и новото строителство не става. Моят хАпартамент е строен с ронеща се македонска тухла, стените са криви и в подземния етаж (дефакто основите) влиза вода.

    Всъщност най-добре е да си вземе човек парцел и да си вдигне къща – че даже не с тухли, ами с дървени плоскости.

  2. Ами какво да ти кажа, Блъди, имаш право. Въпреки че новото строителство уж има надзор (пф!) и би трябвало сградите да са изпълнени по строги изисквания и т.н. В този текст приемам това за истина – проблемът е, че май хич не е.

    Аз отдавна си мисля за готина дървена къщурка, и без това смятам, че хич не са ни нужни високите сгради – земя имаме, хора нямаме. Само дето дървото у нас май излиза скъпо. Птю!

  3. Въпреки че тия панелки в джигера ми бъркат, а отгоре на това и аз съм в такава, поне са стилово еднакви. Докато новото строителство не спира да ме изумява. Имам предвид безвкусни кооперации, офис сгради и хотелчета тип незаконно строителство по Черно море. Не знам кой и как одобрява проектите, но знам, че това са хора, лишени от вкус и оперирани от чувство за естетика. По-добре хич, отколкото кич.
    Е, може би някой ден и България ще има хубава градска архитектура, на която евентуално ще се радват нашите пра-пра-правнуци (раззаеквах се от вълнение).

  4. И най-страшният въпрос – какво ще правим след панелките? Защото въпросът със собствеността ми е много мътен. Хем си го купил, хем земята е общинска. Обаче, ако бутнат блока, това че си го купил има ли всъщност някакво значение? Много ме тормози тоя въпрос и всеки път като се сетя и настръхвам каква криза ще настъпи, когато тия панели станат негодни (а това няма да е толкова далеч в бъдещето). Защото никак не вярвам, че общината/държавата ще построи нови блокове и ще ни връчи ключовете. Пък ако се наложи да се купуват новите апартаменти, цените едва ли ще са същите (65-70г – двустаен в Толстой е около 20к, доколкото знам).

    Иначе новото строителство е бошлаф работа. Виждал съм в Лозенец кооперация на три години с подкожушена мазилка и направо настръхвам генерално нивото какво е. Да не говорим, че някакви елементарни неща са доста недомислени. Например балконите са колкото да оставиш един фикус и толкова. Нашия апартамент има 3 големи балкона, дето сигурно сумарно са към 6-7кв. Което е супер куул, понеже има място за цветя, да проснеш чаршаф или просто да си излезеш и да се опънеш. Сигурно в момента гледат на тях като на някаква загубена площ, ама за мен е супер ценна и искам поне един голям балкон.

    Уви, земя има, обаче не е до НДК 🙂 Предвид, че всички се бутат към София, жилищният фонд трябва да се уплътнява все повече и повече. Така че вариант с къщички просто не върви. Освен, ако не искаш да шофираш 2 часа до работата. Което при нашите пътища (да не се заблуждаваме, че ще направят нови), ще бъде турбо-фън. Това, което ме убива е, че дори в уж модерни фирми шефовете искат да си им до гъза и не дават да се работи от вкъщи. Което допълнително утежнява ситуацията “София”. Ако си направиш къщура извън окръг София, едва ли ще намериш работа, която плаща дори и наполовина от софийските заплати. Гледах сходни позиции в IT-то и разликата София – Пловдив беше 50%, а работата едва ли е по-малко/по-неквалифицирана/етц.

    Но, комай нищо не може да се направи в генерален план. Освен може би да кътаме пари та да си купим новите/стари апартаменти. Или в по-добрия случай за самолетен билет.

  5. Супер яко четиво, бе Мишо… Тъжно ми става обаче – живея в онова новото строителство, дето е нацвъкано между старите кооперациики – под носа ми задния двор на къща, преустроена в авто сервиз; със съседите от кооперацията насреща (пак вдигната в двора на някогашна къща) можем да си гледаме в чиниите (като на времето в Стария Пловдив как са си подавали продукти на чардаците, а).. Работя в още по-нов офис, градинка, пипнато, ала-бала, да ти е приятно да излезеш с чинията по обяд, мирише на зелено та се пука. Ама ми е тъжно – Манастриските ливади се превърнаха в бетонни сборища, извира подпочвена вода като за последно, планината се излива в тоалетната ти. Всички гадни архитекти и проектанти за разстрел, дето главата им е родила тези “концепции” и сгради. Не мисъл – бръмбари има в главите им да измислят такива шашави постройки. Ами онези дето искат да им си изперат парите и ги влагат в постройки, които ще изгният празни, но няма значение – карай да върви.

    Недей хули панелките, Мишо, едва ли има друг народ, склонен да изживее жалкия си живот от панел до панел. Все пак преди има няма 30 години си бяха супер – строяхме комунизма и се плодяхме, сега и това не правим, да му се не види и съдбата.

    Хайде, със здраве.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.