Излизане от кризата чрез регулация на ФНР в РБ

корупция for dummies
корупция for dummies

Анализатори установиха основната причина за продължителната икономическа стагнация в държавата България. Откритието е направено след обработка на голям обем информация и е наречено от работната група “Фактор на Нестабилност на Рушвета- ФНР”.

Изчисленията показват, че флуктуациите на ФНР водят до икономически сривове. Когато нивата значително надхвърлят т.нар. Класически Рушвет – КР = 10% и ФНР достигне 5, дори 6, това със сигурност действа разрушително. Типичен пример е икономиката на РБ от 2001 до 2009г. В този период ФНР започва от 1, скоростно преминава през 1,5, бързо прескача 2, стабилизира се около 3 и, когато икономиката вече е в зависимост от цели три политически сили, всяка от които “си иска” поотделно, започва да расте бавно от 4 до 6. Играчите на пазара загубват интерес и повечето напускат страната още при ниво 2,5. Дори въвеждането на плосък данък не успява да ги задържи. При ниво 3 спадът в икономиката е осезаем, а последвалият нов растеж на ФНР води до познатата криза през 2008г.

Най-изненадващото обаче е, че когато през 2009 и отчасти 2010г., ФНР внезапно стана и се задържа на ниво 0 (нула – не се шегувам) поради изпадналата в ступор от страх администрация, икономиката вместо да живне – се доразруши! Всъщност това е логично, защото нашата администрация не работи без рушвети, а с малки такива работи много слабо. Страхът да не бъдат заловени, обвинени, набедени или заподозряни отговорните администриращи, доведе до провал на 99% от проектите, които в условия на криза бяха единствен източник на доходи.

Практическият извод е, че Законодателят трябва да въведе регулация на ФНР. При нива от 0,5 до 1,5 факторът действа освежаващо на икономиката. При нива под 0,5 администрацията става незаинтересована и спира да работи. При нива над 1,5 – бизнесът губи смисъл и инвеститорите се оттеглят. Най-стабилен е растежът в зоната 0,7 до 1.

Незабавното отстраняване на открития проблем рязко ще подобри отношението на инвеститорите и ще създаде условия за бързо преодоляване на кризата.

 

Забележка: ФНР = (ИР х КР) / 100,
където ИР = “искан рушвет”,
а КР = “класически рушвет” = 10%

– – – – – – – –

– Един Човек с Богат Житейски Опит (гост-автор безбложник)

3 Replies to “Излизане от кризата чрез регулация на ФНР в РБ”

  1. Предлагаш да се въведе нещо като ФНР-борд, така ли? Но тъй като КР е с фиксирана стойност, според формулата единствената променлива, чрез която Законодателят може да регулира ФНР, е ИР. На пръв поглед трудно нещо за регулиране, но може би предоставя на Законодателя чудесната възможност да се развихри творчески… :-/

  2. “ФНР = (ИР х КР) / 100” that can’t be right
    опитна постановка:
    ИР=0.1 (=10%)
    КР=0.1 (=ИР)
    (ИР x КР) / 100 = (0.1 x 0.1) / 100 = 0.01 / 100 = 0.0001

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.