анти-Коледа

(c) La Prensa
The Grinch

Празниците идват
Коледа е тука
Новата Година
На вратата чука

[(с) Кока Кола, предполагам]

– – – –

Започна се с антиколедното мрънкане!

О, да, ако някой е попаднал на този пост с очакването да оплюя Коледа, празничното настроение, украсата още от ноември, традиционните песни, традиционните небългарски песни, песента на Марая Кери, или дори новия й албум… Няма да стане.

Коледа ми харесва! Има едно такова топло, красиво празнично настроение – усмихнато, неприсъщо на студената част от годината…

Не съм религиозен, всичките тия неща за раждането на Христос и т.н. са ми чужди. Аз и атеист не съм, но не това е темата тук.

Чудя се кое е по-вярното – че Коледа у нас е толкова мрачна, защото хората мрънкат, че им е писнало; или че хората мрънкат, че им е писнало, защото Коледа у нас е толкова мрачна…

Защо ли така се получава, че в България коледният дух е толкова слаб? Като се сетя за коледните панаири, базари, украси в Германия, Австрия, САЩ, Англия, Италия, Гърция…

Да, знам, парите. Украса се прави с пари, базар се организира с пари. Но първо идва желанието. Коледа може да бъде красива и благодарение на коледния дух, не само на гирляндите, греяното вино или печените ядки. Освен това, в България поне греяното вино не би трябвало да е сложно.

Дори и да останем с едното голо желание, без празничен базар, без тържество – поне ще имаме празника в душата си.

А вместо това ние тръгваме с лошото напред. И какво? След желанието поне следва потенциал. След мрънкането остава точно едно голямо нищо.

Мрън!

Пожелавам ви прекрасно настроение, усмивки, приятели, радости и любов! Не само за Коледа. Но определено и за нея!

8 Replies to “анти-Коледа”

  1. аз обичам Коледа, мразя прекалената суетня и факта, че стана много комерсиален този празник. но всичко е въпрос на желание и въобравение и празникът може да се промени, като се прекара с любимите хора, вместо в мол-а, примерно
    p.s. аз веч съм подела предколедната офанзива и много ми харесва

  2. О и аз обичам Коледа и новогодишните празници. Най-малкото защото здраво си почивам в приповдигнато празнично настроение. Предполагам, че хората мрънкат защото смятат, че трябва да купуват-купуват подаръци, да организират-организират вечери и коледни партита и пътувания и всичко е едно голямо “трябва” и напрежение.
    Аз затова изобщо не се впрягам за тези неща и просто си правя каквото си искам 🙂

  3. естествено, нали си риба. Всяка риба като й кажеш, че “трябва” да направи нещо и е готова дори да те набие 🙂 От друга страна, с кеф правят много и трудоемки неща и неща изцяло за кефа на другите хора просто защото “искат”

  4. Мисля че имаш нужда от малко греяно вино;) Следващия път като правя опити ще те повикам!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.