банките са копелета

Аууу, какво грубо заглавие! Не те е срам, Муйо, да ругаеш така!

Е, аз изобщо не се бях замислял за банките, ама ето на – случи се, замислих се. И какво установявам? Това е една опорочена система. Изключително опорочена! Или поне така изглежда от моите необразовани очи на потребител.

Ето сега мнооооого простичко ще представя моето мнооооого простичко мнение по един казус.

Харесвам си аз нещото Хъ и решавам да си го купя. Ама то нещото Хъ е скъпо нещо – кой има такива пари, да извади да даде за едното Хъ? И кво правя аз? Тегля си Кредит от Банката.

Мммтакааа.

Хъ наистина е много скъпо, обаче, да не си мислите, че е няколко хиляди лева! Мойто Хъ е специално и струва 5 – Банката така ми го оценява, ако не друго. И Банката ми вика “щи дам 3”.

Дади – взимам!

Ениуей, почвам аз да плащам вноски. Лихвите ми са невероятно високи, ако ги сравня с тези в “нормалния” свят на запад, който познавам. Ако там са Пъ%, то тук са около Пъ-по-2 процента. А защо са толкова високи? “В България рискът е висок” е обичайният отговор. Ми така де – щом е висок рискът, значи Банката ще се подсигури. И толкоз!

Хубу!

Плащам си аз вносчиците, пестя от алкохол, купувам си GD вместо Parliament – ще се справим с тия месечни разходи, бе, има начини!

БУМ! – Криза.

А ся де? Тежко ми става, трудно. Да спра цигарите – няма да покрия вноските. Да спра закуските – няма да покрия вноските. Да спра да дишам – се в гъз…

Закъснения, глоби, лихви – текат та се не видят, ще ме удавят.

Идва един ден Банката и вика “Дай си Хъ-то, щото не си плащал!”

Е, давам го – договори, глупости, това-онова… Пък и прави са хората – не съм плащал вноските.

Взимат ми Хъ-то. И без него ще оцелея!

ОБАЧЕЕЕЕЕ!

Хъ-то сега е у Банката и си е тяхно и юридически и физически. То, все пак, е обезпечението за оня кредит дето съм го теглил, нъл тъй? И кво праи Банката? Взима Хъ-то и го пуска на търг – да изкарат и те малко живи парици от него! И на търга Банката продава мойто Хъ за 2.

Начи Хъ-то е оценено на 5, аз съм теглил кредит за 3, Банката го продава за 2.

И нещата са ясни, нали? Банката си ми е взела Хъ-то, което е моето обезпечение, и е правила с него каквото сметне за добре.

Да бе, дрън-дрън ярина!

Банката идва и ми вика “Ало, Муйо, това го продадохме за 2, ама ти си теглил 3, дължиш ни 1!”

Кво?!

“Дааа, освен това тия твойте 3 си имат лихви, та вече вървят към 5, така че скоро ще ни дължиш 3.”

Кво?!

И кво се оказва, поне както го виждам аз с моите мили, тъжни, влажни кравешки Очи?

Има една Банка, която има едни високи лихвени проценти, защото “Рискът в България е висок”.
Същата тая Банка, която си покрива риска с високия процент (и си има там разни специалисти, които изчисляват и преценят риска, та да може да бъде покрит с тия проценти) ме кара да й плащам разликата между моя кредит и това, което тя е успяла да вземе, като е пуснала на търг Обезпечението за тоя моя кредит.

Ми така тя не си ли покрива рискът два пъти? И все с мои пари? Аз плащам двойно за риск?

Ми ние не трябва ли някак да си поделим тоя риск някак?

Ето как мисля, че трябва да стоят нещата:

Искам Хъ, то струва 5, тегля кредит 3, не погасявам достатъчно вноски, губя Хъ, Банката му прави оценка отново, ПО СТАНДАРТИЗИРАНИ ФОРМУЛИ (за амортизация или квот’ там ползват), Хъ-то се оценява а 4.50 и примерно аз не плащам нищо, щото вече съм плащал някакви работи, а Хъ-то струва повече от моя кредит…

И ето разбивката:

Пари — банката ми дава на мен, аз й връщам с вноски
Риск — аз рискувам вноските си и получавам за тях Хъ-то, банката рискува парите за кредита и получава за тях вноските с лихвата и потенциално обезпечение – отново Хъ-то.

Грешно ли мисля?

И една тангента – не е ли забавно, че за да изтеглиш кредит, първо трябва да докажеш, че не ти е нужен?

29 Replies to “банките са копелета”

 1. Интересувам се дали всеки, който е успял да прочете моето бръщолевене, е разбрал защо съм ядосан. Ако не – искам въпросите тук, за да мога да отговоря, и евентуално да заформим дискусия.

 2. Пояснявам – плащаме за един и същи риск твърде много пъти:
  1 – висок лихвен процент
  2 – разликата между кредита и прихода на Банката от търга
  (3 – обезщетението – което не бих включил тук, но просто да покажа основните outgoing от страна на потребителя)

 3. даам има два начина да си купиш нещо за $$$$ -единият е да искараш първом парите , а другият е да ги вземеш назаем.В вторият ако не е отприятел( подозирам че банката не ти е приятел) има право да ти определя условията понеже ги има тия пари, понеже е по силната(финансово) институция от вас двамата .Може да го наречеш и закон на джунглата по избор.
  Това е .Обикновенно в България замаяяни от голямото нямане се втурнахме да ползваме облагите на развитите държави,без да сме ги заслужили, някой трябва да плаща сметката.В гърция е дошъл тоя момент.Така че не се се сърди на банката, че ти поставя условия а по добре мисли,вярно че е трудно докато ти текат лигите по нещото “хъ” но уесно нема.Както гласи една българска поговорка -всеки да се простира според чергата си.И така .Справедливост няма, така че какво има да се дискутира тука?

 4. Законът описва по-оптимистичен вариант. С вноските по кредита вече си изплатил 1, остават ти да платиш 2 по кредита. Хъ-то го продават за 4.50 например, приспадат 0.50 разноски по делото и разликата от 2 ти я връщат на теб 🙂
  @Славчо – колкото и добре да си преценил, че можеш да си позволиш кредита, условията на банките са умишлено твърде неясни и се променят, което няма как да предвидиш. Преди известно време имаше разследване за картел и аз лично съм убедена, че такъв съществува. Без реална конкуренция между банките и предварително ясно обявени условия по кредитите, потребителите си оставаме винаги набутани.. Уж започнаха да правят стъпки в тази насока, та да видим. Аз съм оптимист 🙂

 5. @Славчо – Мнението ми съвпада с това на @SheLLia. Банките в БГ са картелирани. Лихвеният процент наистина е нелепо висок, а рискът в България със сигурност не отговаря на такъв безумен процент. Няма реална конкуренция – огледай се дали в някой момент банките се надпреварват да си смъкват лихвения процент, за да привличат клиенти. Освен това, ако си ФИРМА и изтеглиш голям кредит за да създадеш предприятие, знаеш ли каква печалба трябва да реализираш, за да успееш да покриваш кредит с 13-14% лихва? НЯМА такава фирма! Картел! Копелета!

 6. Муишо, не си ли чувал и преди, че на банковия капитализъм се крепи “цивилизования” свят!? А това си има съответната цена. Те и проблемите в него идват от банките, ама това никой не го брои! Така е, ако искаш да живееш в бъдещето, демек с кредит, си приготвяш и голямата лъжица, за да сърбаш попарката. Просто се замисляй какво е и за какво ти е Хъ-то преди да се подложиш на тази финансова операция.
  Само се чудя, защо 5 години раздаваха пари като луди тука в БГ-то, а пък сега решиха, че сме “рискова” дестинация!

 7. “Рискови” сме по принцип, не е отсега. Колкото до кредитите – прав си, с едно изключение: не обръщаш внимание на факта, че говоря за един частен случай, нашенски, в който банката си изгражда двойна “защита” срещу риска. Май в САЩ беше оня закон, според който да си принуден да плащаш два пъти за едно и също нещо е нелегално. Тук с двойната лихва + всичко онова след продажбата на Хъ-то на търг, ти плащаш банковия риск два пъти. Ама ние май си нямаме такъв закон.

 8. Банките в България са обирджии и това всеки го знае. Или почти всеки, който все още не е опарен от тях.

  Трябва наистина да си въведем Взаимо-спомагателните каси от миналото.

  От банките в Бг да плюеш и да бЕгаш. Имах и аз опит с тях.

 9. ама никой не казва че банките са готинни пичове, просто трябва да е ясно отидеш ли на кредит, се съгласяваш да те клатят и то по техните правила.Никой не те кара насила да зимаш кредити нали? 🙂
  Освен големия мерак за нещото “хъ”.И тука пак от чувала с поговорките- Мерак цена няма .или- Мерак с пари се гаси.

 10. Когато говорим за ендо Хъ, което не е прищявка (тук разказвам за кредит свързан със сериозен бизнес, а не за лаптоп), както и за едни банки, които са очевадно картелирани, а и за едни условия, които са далеч от световните стандарти, не мисля, че е удачно просто да се слъгласиш да те клатят. Късно ми разказаха за условията и за ситуацията, и за това, което се е случило, но поне си дадох сметка за какво става дума. По-добре късно…

 11. Дааа,несправедливо изглежда,но само в очите на “обрания”,в случая този дето са му взели и Хъ-то.А иначе банката си е права за нея си 🙂 Има и други пикантни историйки за банки ,но ще ги разказвам друг път.

 12. хм казваш банките са картелирани …
  нали не мислиш че сядат в една зала и вкупом започват да мислят как да прецакат народонаселението? 🙂 Ама нали са конкуренти, това къде го забрави? Която банка се прецака да вдигне/свали лихвата губи.Защото на банката основната дейност не е да търгува с имоти , коли , и въобще всякакви стоки за които отпуска кредити ами да инвестира и да печели от парите на тези който са имали (не)благоразумието да и ги поверят.В тоя смисъл ти дали би останал доволен ако си вложил 200хил в банка която всяка година е на червено, недооценява риска и като цяло само върти едни пари(като в оня виц за борчетата по витошка),м? 🙂
  А иначе рискът в държави като бг е наистина голям, това че комунизмът си е отишъл още подлежи на рецензия, и катт се има пред вид колко фалити и национални катастрофи е прекарала татковината ни за има няма 1 век(в който пък ,я каква изненада човекът излетял чак в космоса) направо се чудя кви са тия банки оптимисти ..

 13. -трети важен принцип на банковото дело, е че отношенията между търговските банки и клиентите се градят на обикновенни пазарни принципи.Изхождайки от това, банката поставя в собствената си политика материални ценности – ликвидност, възвращаемост, риск.Абсолютно е несъвместима ориентацията с обществени и социални ценности и мерила.Практиката показва че съпоставимостта на банковото дело със социални формули води без изключение до фалит.

 14. Къде бе Славчо го видя тоя риск, в ипотечен кредит за който даваш 70% от кинтите, и понеже пича е дал другите 25% апартамента става на практика твой.И затова дереш 12% на година, от 100к евра ей така.И рискови ли са таксите “управление на кредита”, и разни други подобни.Всяка година ти дерат една вноска само такси, отделно драпаш като котка на плочки докато избиеш лихвите, та да започнеш да сваляш от главницата.1/3 от срока като връщаш вноски, те са на печалба, не просто на избивка.Отделно че имота ти до края не е твой, а дефакто техен.И това влиза в графа “риск”.няма как да повярвам.Просто виждат ниша, балъка българин влиза и взима кредит с някакви луди проценти, кой е улав да му маха доматите от колците като и така ги яде заедно.А Ганьо инвестира ли инвестира, купува тухли и плаща общите части като жилищна площ сякаш се е родил и израстнал на стълбището, и сега го чакаме да се оплаче от липсата на вазелин.
  Па и какво пречи да седнат и да се разберат, вярвай ми това не са български роднини имот да делят, това са бизнесмени.Нищо чудно няма, може и да са се разбрали.И то не важи за тоя отрасъл само, за олиото се видя че има картелиране, за млякото също, чувал съм за уговорки и в строителството, даже от няколко места, щом зоров и строителите тия сволочи се разбират, та банките ли няма да се разберат.

 15. я да попитам уважаеми, ти като намериш 5 лв на пътя,какво правиш?
  а)тичаш да ги предадеш на кварталния
  б)мушваш ги в джобето и си купуваш вали все едно нищо не се случило
  в)поглеждаш ги,и като стар евреин на ум си казваш не ми стигат и си продължаваш
  г)друго

 16. я да попитам уважаеми, ти като намериш 5 лв на пътя,какво правиш?
  а)тичаш да ги предадеш на кварталния
  б)мушваш ги в джобето и си купуваш вафли все едно нищо не се случило
  в)поглеждаш ги,и като стар евреин на ум си казваш не ми стигат и си продължаваш
  г)друго

  на нашего брата само конспирация му дай за да му мъти главата

 17. риск си е ако на една банка постепенно активите започнат да преминават в материални. Я революция станала я национализацийка. народ с такива комити знаеш ли какво му се мъти в главата..

 18. Бе стига с тоя страх от комунизма бе Славчо, то самите комунисти не искат да се връща, вече са добри капиталисти, ти още се плашиш да не вземат редосеялката на деда ти.
  За конспирацията си прав от една страна, от друга – има ги съглашенията, факт са, има и глоби по тоя повод, значи е възможно.Това става в България, не в Боклучистан или някоя подобна селска монархия.
  За 5те лева- кво аджеба имаше общо с темата, искаш да ми докажеш нагледно че аз съм като всички останали ли?, или че не съм намирал 5 лева на пътя ли?, нещо не ти схванах смисъла на въпроса?

 19. Картелирането на големи финансови институции не е баш конспирация. Освен това е реално и съществува, еле па в нашата мъничка държавичка. Между другото, днешният брой на Капитал споменава подобни схеми (разни тайни “договорки”, разни рискове) при застрахователите: http://www.capital.bg/show.php?storyid=868789 – може би не е невъзможно?

 20. 1 вид ако намериш пазар за парите си и балами които да се обвържат да ти плащат, веротно ще се възползваш,нали така?
  възможно е също така, да прецениш дали си заслужава да се изморяваш да се навеждаш.нещо такова имах предвид 🙂
  разбира се възможно е и да имаш някакво иновативно решение на дилемата с 5те лева .всичко е възможно:)

 21. ами добре тогава покрай всичко друго сме жертва на безкрайни картели -на месарите,на градинарите на хлебарите .имал съм преди бая време сергия и наистина помня как надничах в чуждите сергии за да не изостана от модата така че в някакъв смисъл има картел и в това .наиситна колкото исложниформули да ползваш за да определиш “своята си цена ” накрая с почуда ще разбереш че тя много си прилича с тази на комшията.

 22. Опитвам се да се сетя, защо си изоставил сергията, но някак си ми убягва отговора на този въпрос

 23. Парите са скъпа стока. Банките предлагат пари срещу заплащане (лихва). Подсигуряват се с ипотека.
  Дотук – добре.
  Кой оценява ипотекираното имущество – банката. В най-добрия случай, получаваш кредит около 80% от стойността на ипотекираното имущество. А по-често – доста по малко.
  И до тук – добре.
  Закъсваш. Банката има обезпечение – твоя имот.
  Банката обявява търг. Познайте как (пак банката оценява имота) – пуска имота ви на половин цена, което разбира се не може да удовлетвори задължението ви. Въпреки, че банката е оценила имота. Значи банкате е извършила измама – или е оценила твърде високо имота при кандидатстване за кредита, или е подценила имота при продажбата.
  Ако се направи разследване ще се види, че родата на много банкери и всякакви банкови служители се е сдобила евтино с апетитни имоти, а клиентите продължават да са длъжници.
  Това означава, че системата на ипотечни кредити у нас е порочна, а банките необезпокоявани извършват престъпления (измами).
  Но май прекалено са много политиците, които седят на кранчето на различни банки, и никой не си и помисля да направи нещо, за да защити данъкоплатците.
  Вярвам, че всички знаете имената на най-свързаните с банки бг политици.

 24. забррави да кажеш какво сее случва с паричките или с тях иху-аха и гюфта-гюфта по заведенията в Атина, Белград, Шумако и други европейски градове.. няма лошо 🙂
  А банката да се чуди как да си върне парите,защото видиш ли банката(това копеле) няма какво да прави с недвижимото и движимото ти имущество.

 25. Какви парички сънуваш бе, Славчо? Обикновено се ипотекира имот, който купуваш, като той ти е обезпечение. Нали се сещаш, че ти реални пари не виждаш, та да има къде да си вееш гъзеца по разни заведения из разни градове и държави. Цъ, ипотекираш имота, който искаш да купиш, плащаш едни 20% от джоба си, другите 80% не ги получаваш да си правиш квот’ си искаш с тях, а всъщност започваш да ги изплащаш. А банката, щом ти дава пари за имуществото, и ти пляска тройна лихва, значи си е сметнала риска, свързан с имуществото. А ако не е – значи не си е свършила работата и тия експерти по управление на риска са там само за да си драпат макарите и да си чешат катеричките!

 26. добре, аз пак ще питам ти ако намериш 5 лв на улицата, кво правиш?
  Кой казва че има справедливост и равенство?
  Както се казва в зависимост от това кой владее средствата за производство(в случая кинтите) се определя и строя и накъде ще текат реките..
  Иначе подкрепям идеята че “банките са копелата” !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.