кулинарна чалга

Днес осъзнах нещо – пицата е кулинарната чалга!
Сигурно звучи тъпо, но има нещо…

Преди мноооого години, хората по Средиземноморието са добавяли разни неща към хляба, за да го овкусят – все пак хлябът е една от първите приготвяни (готвени) храни. Добавяли са разни масла, подправки, плодове… Обаче това са по-скоро филийки мазани с неща. По-късно, през 16-ти век, “пица” се е наричал един особен “инструмент” при пекарите – парче специфично тесто, което те са използвали като своеобразен термометър, за да проверят дали е достатъчно загрята фурната. Това е било горе долу когато доматите стигнали в Европа (географската, не политическата). Та пак около 16-ти век доматките най-сетне пристигнали (слава Богу!), а до 18-ти век вече било обичайно за бедното население около Неапол да добавя домати към въпросната “пица”, която вече се била обособила като евтина и долнокачествена храна за бедното население – народа.

Преди мноооого години, хората по Средиземноморието пеели народни песни. Ок де, всички хора. Тогава не е имало музикална индустрия, песните са били “храната” за душите на бедното население – народа.

Днес пицата е доста изгодно и широкоразпространено из България ястие, което, за разлика от оригиналната (и класическата италианска) пица, може да бъде гарнирано с всякакви изгъзици от сорта на боб, грах, царевица (т.нар. Мексикана) и други невъобразими неща.

Днес чалгата е доста изгоден и широкоразпространен из България музикален жанр, като, за разлика от оригиналния фолклор, може да бъде комбиниран с всякакви елементи от сорта на поп, рап, хаус и други невъобразими неща.

Всяка по-известна верига ресторанти в България предлага пица. Всъщност най-популярните заведения са пицарии (+ бира).

Всяка по-известна дискотека в България предлага чалга. Всъщност най-популярните дискотеки са чалготеки (+ водка).

Пицата е навсякъде. И чалгата е навсякъде.

Видяхте ли? 🙂

11 Replies to “кулинарна чалга”

 1. нее нищо не си разбрал чалгата е съвсем друго нещо.Няма нищо общо.
  Докато БГ чалгата е такъв продукт който е рожба на мутренско селските ценности в който задължително присъства силиконов еуемент който кой защое смятан за секси.Въобще триумф на ниските страсти и манифестация простотията като цяло.
  Докато пицата както сам забеляза е просто вид ястие който не мисля че се слави с подобни “стойности” в какъвто и смисъл да я разгледаш.Така че продължавай да ядеш пици и да търсиш раликите :))

 2. @Манол – ми дюнерите сигурно са арабска музика? 🙂
  @Славчо – чалгата е продукт първо на народа 😉 когато върху пиците започнат да слагат суши, хайвер и други гъзарийки, тогава вече и тя ще е стигнала кулинарния еквивалент на силикона 😀

 3. С такъв тип вкусна храна за бедни може да се похвали всяка страна – Гърция, Италия, България, да не говорим за ориенталските гозби. Нали не мислиш, че някой “богаташ” се е сетил да яде охлюви, жаби и “морски дарове”.
  Разликата е, че докато пицата, спагетите, кускусът и хлябът с лютеница и сирене са вкусни защото комбинацията е удачна, то чалгата е гадна – лоша топлинна обработка и неправилно използване на възможните подправки…

 4. Тц тц, @heleh, как авторитетно се изказваш за такава абстрактна категория (хубаво и нехубаво)! Аз все си мисля, че щом нещо е много разпространено и харесвано, сигурно е хубаво, а пък на мен нещо ми куца в преценката…

  Всъщност тук просто се подигравам (леко) с пицата, защото тя малко по малко се превръща в новото национално ястие на българина. Както чалгата е националният музикален жанр. Замисли се колко е полезна пицата (не особено) и колко е разпространена! Та това е – статийката е съвсем шеговита 🙂

 5. мдам тва исках дакажа и аз ,да не се подиграваш с любимото ми ястие още по малко да го сравняваш 1:1 с чалгата 🙂

 6. За огромно съжаление и на мен ми е любимо ястие. Но аз твърдо оставам зад думата си 😀

 7. изказвам собственото си мнение (при това добре аргументирано)- ако искаш можеш да ме приемеш за авторитет 🙂
  пицата, дюнерите и т.н. са много по-полезни отколкото активията 😛

 8. @helen – не знам дали са по-полезни (не смея да се замисля дори), но ги нагъвам най-редовно с огромен кеф 🙂

 9. Язък за Сара Тавареш и другите порчугезерки, мир на праха им :))) Муйо се почалги. Амин!

 10. Миш, статийката ти е обида за пицата. Точно преди малко замезвах набързо с парче тесто с доматен сос и малко сирене и си мечтаех за българска пица с “изгъзици”. На всекиму своето. Няма да се пъна да те оборвам, защото е безпредметно – винаги може да се намери аналог между две произволно избрани неща, места, явления и т.н.
  Иначе много ме зарадва скобата ти за Европа. Явно предишният ни разговор още ти държи топло 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.