victimless crime

Не знам дали в българския език си имаме такъв термин – престъпление без жертва. Какво е то? Това е вид престъпление, при което няма явно идентифицирана жертва – няма ясен индивид, комуто е причинена вреда.

Примери:

 • Шофиране с превишена скорост;
 • Неблагоприлично поведение;
 • Злоупотреба с упойващи вещества;
 • Гласуване в парламента с чужда карта;
 • Подкупване на отговорно лице;
 • и т.н.

Мисля, че става ясно – не може да се посочи някой конкретен, който е пострадал от тези действия. Разбира се, когато се стигне до катастрофа при превишена скорост, до сбиване при неблагоприлично поведение, до убийство след запой – тогава вече преминаваме към престъпленията с жертви.

Виждам обаче един проблем. Дали някой може да си представи жертвата от гласуването в парламента с чужда карта? Или от подкупа, даден на полицай, при шофиране в насрещното посред нощ в глуха софийска уличка? Вероятно никой не може да си представи реална, физическа жертва. Сигурно и затова тези престъпления биват извършвани ежедневно. В крайна сметка, когато гусин Панчо гласува с картата на кака Мима, това никога няма да доведе до труп. Нали?

Хм, кой знае!

Хайде да преминем към една малко по-абстрактна категория – жертви-“нехора”. Когато потъпкваме правилата и законите по начин, който не би довел до нечие нараняване или нечия смърт, ние оправдаваме себе си – ето, наистина никой няма да пострада. За сметка на това, уважението към правилата страда. То линее, малко по малко чезне. Докато подкупите на всяко ниво в България са сиво ежедневие, а не изключение, ние нямаме право да предявяваме каквито и да било претенции срещу политиците и собствениците на “големия бизнес”. Докато аз съм склонен да се отърва от акт/фиш срещу 10-20-50лв, министърът на полянките и горичките ще е склонен да затвори очите си за някоя ливада. Докато самите хора толерират злоупотребата с правилата, тя няма да бъде прекратена. Защото тази толерантност на практика води до нов, неписан социален закон – “правилата не са задължителни, стига да има как да се отървеш”.

Има още една малка подробност – жертви-хора всъщност има. Просто те си личат по-трудно и обикновено си проличават след време, а не веднага. И нерядко не си даваме сметка, че тези жертви са плод на нещо, което се е случило преди месеци, дори години. Пример? Веднага! Всички знаем какво става по пътищата на България – катастрофи, осакатявания, убийства! Всички ранени и убити са директни жертви от игнорирането на закона за движение по пътищата, и косвени жертви на склонността на шофьорите да дадат подкуп, и на склонността на полицаите да приемат/поискат такъв. Защото тая работа, с подкупите, тотално подрива авторитета на закона за движение по пътищата, както и на съблюдаващите го органи. И тая работа, с подкупите, е започнала да се случва преди много време, за да узрее достатъчно и да започне да дава… жертви.

И да, гласуването в парламента с чужда карта също носи жертви – то е инвалидиране на авторитета на Закона на най-високо равнище. То води до неуважение към правилата от обикновения човек, тъй като онези, които “изковават” законите, сами ги нарушават. Постоянно.

Хайде да се замислим, тогава, дали все пак нарушаването на тези закони е victimless crime?

EDIT:
Линк към статията на Над относно дребната кражба.

2 Replies to “victimless crime”

 1. Съвсем скоро писах за частен случай на това – дребната кражба. Идеята е, че за тези престъпления не винаги има наказания, а и съвестта явно не е достатъчно силна спирачка. Лично аз вярвам, че няма victimless crime. Всичко е свързано като в ефекта на пеперудата. Това, че не виждаш лицето на жертвата не означава, че я няма.

  Под моята статия пуснаха коментар, че това зависело от първите седем години.. е аз не мисля, че това е оправдание! Ако ти липсват първите 7 и си отраснал в неблагоприятна среда, където е нямало натиск от обществото да се прави добро, значи трябва да си извинен??

  Не ми се иска да навлизам в по-дълбоки размисли за обществото като цяло и за това приключвам: Според мен няма престъпление без жертва.

 2. Да, четох статията ти 🙂 Хареса ми! Сложих линк към нея веднага след моята.

Коментирай

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.